Donacije logo

Najčešće postavljana pitanja

Šta su Donacije?

Donacije su prva internet platforma u Srbiji koja je namenjena prikupljanju sredstava za neprofitne, društveno odgovorne projekte putem online plaćanja bankovnim karticama. Prvobitno zamišljena kao platforma za pomoć pre svega civilnom sektoru i manjim organizacijama, zbog urgentne situacije izazvane poplavama Donacije trenutno isključivo prikupljaju novac za pomoć poplavljenim područjima. Donatorima dajemo mogućnost da na najudobniji nacin, bez odlaska u banku ili postu, pomognu onima kojima je potrebna finansijska podrška. Donacije promovišu individualnu filantropiju pojedinaca iz Srbije i inostranstva kao jedan od najvažnijih modela vaninstitucionalne podrške društvenoj odgovornosti.

Ko stoji iza Donacija?

Donacije su projekat Fonda B92 u saradnji sa Filantropskim Forumom Srbije. Razvoj sajta obezbedio je Balkanski fond za demokratiju. Donacije koriste sistem Banca Intesa za plaćanje na internetu putem Visa i Mastercard kartica.

Kome su namenjene Donacije?

U ovom trenutku Donacije su namenjene skupljanju sredstava za pomoć poplavljenim područjima. Originalno one su namenjene prikupljanju sredstava za društveno odgovorne projekte neprofitnih organizacija kao i građanima koji finansijskom podrškom žele da podrže njihov rad. Zbog aktuelne situacija ova funkcija Donacija je zamrznuta i fokus je stavljen na pomoć poplavljenim područjima. Odmah po okončanju urgentne situacije vezane za poplave, ovaj sajt će biti na raspolaganju i drugim projektima koji nisu u direktnoj funkciji pomoći poplavljenim delovima Srbije.

Kakav je legalni okvir za korišćenje Donacija?

Legalni okvir je definisan Uslovima korišćenja. Molimo vas da odvojite vreme i pročitate ove dokumente koji se nalaze na meniju Instrukcije.

Koje kreditne kartice funkcionišu na ovom sajtu?

Sve vrste Visa, Maestro i Mastercard kartica sa kojima je moguće plaćanje na internetu. Sistem pored privatnih trenutno prima i biznis (kompanijske) kartice.

Koliki su troškovi prikupljanja sredstava na Donacijama?

Fond B92 se u potpunosti odrekao troškova održavanja ove platforme za projekte namenjene saniranju posledica poplava. Provizija Fonda B92 iznosi 0%.

Nadoknada za korišćenje Visa/Maestro/MasterCard kartica iznose ukupno 3.2% plus 15,00 RSD.

Registracija donatora, organizacija i projekata je besplatna.

Kakav je postupak doniranja na ovom sajtu?

Registrujete se, odaberite jedan ili više projekata koje želite da pomognete i uz pomoć kartice donirajte željenu sumu sledeći jasne i logične instrukcije na sajtu. Po završetku transakcije dobićete povratnu informaciju u vidu potvrde o izvršenoj donaciji.

Da li je moja donacija anonimna?

Svaki donator na ovom sajtu ima mogućnost izbora da li želi da donira pod svojim imenom ili anonimno. Ovaj izbor vrši se prilikom popunjavanja formulara za donaciju.

Da li je moguća donacija bez registracije?

Ne. Možete se registrovati preko vašeg naloga na Facebooku ili u kratkom procesu registracije korisnika na sajt.

Tom prilikom, potrebno je da priložite samo jedan lični podatak a to je e-mail adresa. Ona je neophodna radi komunikacije sistema s donatorom (kao što je slanje potvrde o uspešnoj donaciji). Fond B92 se u Uslovima korišćenja obavezao na tajnost podataka tako da je vaša diskrecija zagarantovana.

Koliki je minimalan iznos pojedinačne donacije?

1.000,00 RSD (hiljadu dinara).

Koliki je maksimalni iznos pojedinačne donacije?

Maksimalni iznos je definisan dnevnim limitom za pojedinačne transakcije vaše kartice.

Zasto je doniranje jedino moguće u dinarima (RSD)?

Zato sto je dinar (RSD) zvanična valuta u Srbiji. U slucaju da donirate u inostranstvu putem kartice koja je vezana za račun u drugoj valuti, sa vašeg računa će biti skinuta devizna protivrednost dinarske donacije po aktuelnom kursu NBS, pri čemu su moguće minimalne fluktuacije zbog promene kursa. Na primer, ako ste donirali $100, moguće je da zbog promene kursa u trenutku naplate, vaš račun bude zadužen za iznos koji je minimalno izmenjen (na primer $99.85 ili $100.34).

Pokušao sam da doniram ali sam dobio poruku da moja donacija nije prihvaćena. Zbog čega?

Za to postoji nekoliko mogućih razloga:
1. da ste pogrešno uneli neke od traženih podataka za vašu karticu,
2. da na vašem računu nemate dovoljno novca,
3. da ste preranim gašenjem prozora prekinuli tok transakcije.
U svakom od ovih slučajeva, možete pokušati ponovo uz ispravno popunjavanje formulara za donaciju i pridržavanje navedene procedure.

Pokušao sam da doniram ali sam dobio poruku da moja donacija nije prihvaćena. Da li je moj račun zadužen za iznos donacije koju sam želela da uplatim?

Ne. Ukoliko ste dobili poruku da je vaša donacija odbijena to automatski znači da vaš bankovni račun sa kojim je povezana kartica sa kojom je pokušano doniranjie, nije zadužen. Do skidanja novca sa računa dolazi isključivo u slučaja kada dobijete poruku da je vaša donacija bila uspešna.

Verujem da sam ispravno popunila formular za donaciju ali je moja donacija odbijena. O čemu se radi?

U tom slučaju vam savetujemo da kontaktirate vašu banku, opišete problem i potražite pomoć. Nakon njihove intervencije, bićete u mogućnosti da uspešno izvršite donaciju.

Da li je moguce povući (vratiti) donaciju?

Da, u slučaju da je doslo do zloupotrebe kartice od strane neovlašćenog lica ili tehničke greške (na primer, upisali ste jednu nulu više na iznos koji želite da donirate). Ako se to desi, molimo vas da nam se odmah obratite putem Kontakt stranice i detaljno opišete problem. Naša korisnička služba će vas kontaktirati u najbržem roku.

Da li ce moja donacija bezuslovno stići do organizacije kojoj sam je namenio?

Da, sem u retkom slucaju da organizacija koja je nosilac projekta iz bilo kojih razloga nije u mogućnosti da primi prikupljena sredstva putem ovog sajta. U tom slučaju Odbor za donacije zadržava pravo da ova sredstva ustupi nekom drugom objavljenom projektu o čemu je dužna da objavi informaciju na sajtu. Razlog za to je što u ovom trenutku zbog postojećih pravila vezanih za plaćanje karticama na internetu u Srbiji nije moguće vršiti povraćaj uplata donatoru sem u opisanom slučaju.

Kako mogu da prijavim svoj projekat?

Trenutno primamo aplikacije za projekte koji se bave situacijom izazvanom katastrofalnim poplavama. Ako imate registrovanu organizaciju koja sprovodi takav projekt kome je potrebna kampanja prikupljanja novca na ovom sajtu, molimo vas da nam se obratite sa kraćom informacijom o organizaciji i projektu preko Kontakt stranice - http://www.donacije.rs/kontakt/

Da li moram da imam registrovanu organizaciju da bih prijavio projekat?

Da. Donacije isključivo podržavaju projekte registrovanih organizacija, udruženja gradjana, fondacija, privrednih društava itd. Time se obezbeđuje minimalni zakonski okvir za prikupljanje donacija putem ovog sajta.

Da li mogu da prijavim projekat kao privatno lice?

Ne. Morate imati registrovanu organizaciju po zakonima koji važe u Republici Srbiji. Ukoliko ste pojedinac ili neformalna grupa građana i želite da realizujete neprofitni projekat od značaja za zajednicu, preporučujemo vam da se ili zakonski registrujete ili da projekat realizujete uz pomoć lokalne organizacije koja vam može obezbediti zakonski okvir za delovanje i logističku podršku.

Da li se svakom prijavljenom projektu automatski odobrava prikupljanje sredstava putem Donacija?

Ne. O tome koji će projekti biti podržani odlučuje Odbor za donacije u kome sede predstavnici Fonda B92, Srpskog Filantropskog Foruma i organizacije za monitoring filantropije Catalyst. Projekti se biraju po načelima važnosti, održivosti, konkretnosti i inovativnosti a značajnu ulogu ima i kredibilitet organizacije koja ga sprovodi.

Koliki je maksimalni iznos sredstava donacije koju organizacija može potraživati na sajtu za svoj projekat?

Takvo ograničenje formalno ne postoji. Međutim, Odbor za donacije prilikom evaluacije projekata procenjuje izmedju ostalog i održivost kampanje prikupljanja sredstava. U stvarnosti, najveće šanse na uspeh imaju projekti koji potražuju manje iznose sredstava, izmedju 10.000 i 500.000 RSD, u iznimnim slucajevima do 1,000.000 RSD.

Koliko je trajanje kampanje prikupljanja sredstava na sajtu?

Od 10 do 180 dana, u zavisnosti od iznosa sredstava koje potražujete. Manji iznosi mogu da računaju na kraće trajanje kampanje. Odluku o tome donosi Odbor za donacije.

Sta se dešava ako nakon kraja kampanje projekat ne skupi planirana sredstva?

U tom slučaju organizaciji se uplaćuje prikupljena svota novca (umanjena za troškove korišćenja platforme). Time se organizacija obavezuje na realizaciju projekta u punom kapacitetu kao i izveštaj o utrošku sredstava u roku od 60 dana po okončanju realizacije projekta. Ukoliko organizacija ne pristaje na ovakve uslove korišćenja sredstava, Odbor za donacije zadržava pravo da ih ustupi nekom drugom projektu sa platforme.

Da li je moguće da projekat skupi više sredstava od onoga što je prvobitno traženo?

Moguće je ali samo kao izuzetak od pravila da se kampanja skupljanja novca na platformi Donacije obustavlja onog trenutka kada je prikupljen traženi iznos. U slucaju izuzetno važne i uspešne kampanje kao i dopune projekta a u dogovoru sa organizacijom koja je njegov nosilac, Odbor za donacije može dozvoliti nastavak kampanje nakon što je skupljena prvobitno tražena suma (pre isteka vremena koje mu je dodeljeno). Organizacija ovim preuzima obavezu da priloži relevantan izveštaj o utrošku sredstava za ukupan prikupljeni iznos.

Da li organizacija kojoj je odbijen projekat ima pravo ponovnog apliciranja?

Naravno. Organizacija može konkurisati sa novim ili unapređenim projektom koji je prethodno bio odbijen.

Da li su Donacije dužne da obrazlože odbijanje podrške projektu?

Formalno ne, ali ćemo se maksimalno truditi da svim projektima ukažemo na greške ili manjkavosti u pristupu po mišljenju Odbora za donacije.

Da li Donacije skupljaju novac za lečenje građana Srbije u zemlji i inostranstvu?

Ne. Ova platforma je usmerena na podršku projektima institucija, organizacija, udruženja i grupa gradjana. Ukoliko vam je potrebna pomoć za lečenje možete se obratiti na www.budihuman.rs
CLOSE
CLOSE