Catalyst Balkans

Catalyst Balkans

Podaci, resursi i veštine za dobročinstvo

Mi smo regionalna fondacija sa sedištem u Beogradu posvećena razvoju i transformaciji dobročinstva u zemljama Zapadnog Balkana.

U vremenima krize – kao što su pandemije, sukobi i ekonomski padovi – potreba za solidarnošću, podrškom i davanjem je važnija nego ikad. Ali to moramo da radimo pametnije, sa digitalnim pristupima i vođeni podacima.

Naša misija je da pomognemo ljudima i organizacijama da rade zajedno kako bi ostvarili pozitivan uticaj u svojim zajednicama. Zato gradimo ekosistem alata za dobročinstvo, obrazovnih resursa i zajednicu kreatora promena i fandrejzera.

Naš rad je organizovan u pet habova koji predstavljaju naš sveobuhvatni pristup dobročinstvu i prikupljanju sredstava:

Learning Hub

Nauči sve o prikupljanju sredstava i filantropiji uz naše online kurseve po sopstvenom tempu.

Data Hub

Otkrij svoju filantropsku nišu kroz naše izveštaje, analize i interaktivne vizuelizacije podataka.

CRM Hub

Izgradi zajednicu podržavalaca oko svog cilja i upravljaj svim interakcijama sa njima.

Fundraising Hub

Mobiliši svoju zajednicu podržavalaca, prikupi sredstva i pokreni dobrotvorne projekte.

Transparency Hub

Pokaži transparentnost i zadrži poverenje deljenjem podataka o radu i finansijamaneprofitnih organizacija.

Istorijat Donacije.rs

Donacije.rs je platforma za zajednično finansiranje (crowdfunding) neprofitnih kampanja u Srbiji koju danas vodi Catalyst Balkans.

Platformu je maja 2014. godine pokrenuo Fond B92 za online doniranje društveno odgovornim projektima u Srbiji, uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju, a u saradnji sa Srpskim filantropskim forumom i uz pomoć Catalyst Balkans.

Odmah po lansiranju platforme, Srbiju su zahvatile katastrofalne poplave, a Donacije.rs su u vanrednim okolnostima promenile svoju namenu i usmerile se na brzo reagovanje i prikupljanje pomoći za ugrožene.

Nakon što su posledice poplava sanirane, nivo dobrotvornih davanja u čitavom regionu je značajno opao, a rad platforme je privremeno obustavljen.

Marta 2018. godine Catalyst Balkans ponovo lansira platformu, a preko nje u narednih pet godina neprofitne organizacija prikupljaju preko 100 miliona dinara za svoje dobrotvorne projekte.

Za neprofitne organizacije

Ako želite da pokrenete kampanju na Donacije.rs za svoj dobrotvorni projekat, započnite proces na ovoj stranici. Ako imate bilo kakva pitanja u vezi sa platformom i crowdfundingom, slobodno nam pišite na info@donacije.rs.

Za podržavaoce

Ako želite da podržite neku od aktivnih kampanja svojom donacijom, a imate pitanja u vezi sa načinima uplate, transparentnošću procesa ili neki tehnički problem, slobodno nam pišite na info@donacije.rs.

Za kompanije

Ako želite da podržite neku od aktivnih kampanja na Donacije.rs, ali niste sigurni za načine plaćanja, ugovor, administraciju i način dobijanja poreskih olakšica, pišite nam na info@donacije.rs.

Za medije

Ako pišete o Donacije.rs, nekoj od crowdfunding kampanja na platformi ili dobročinstvu u Srbiji generalno, javite nam se na press@catalystbalkans.org.