Podržimo novinara kome je zapaljena kuća – Milana Jovanovića


komentara

Neko je pokušao da ubije 70-ogodišnjeg novinara iz Grocke Milana Jovanovića, koji je pisao o korupcionaškim aferama. Zapalili su njegovu kuću, a život mu je spasila njegova supruga. Izgorelo im je sve. Čak i aparat za kiseonik bez kojeg teško diše, kao i lekovi koje pije kao težak srčani bolesnik i astmatičar. Potrebno je da hitno prikupimo dva miliona dinara za:
- zdravstvene potrebe (lekovi i pregledi),
- druge urgentne potrebe (hranu, garderobu, ličnu higijenu, pravne i administrativne troškove),
- dugoročno rešavanje stambenog pitanja Milanove porodice.

*Scroll down for English*IZVEŠTAJ #7: Kuća je završena, a fotografije završnog rada možete videti ispod. Hvala Radiju Slobodna Evropa na fotografijama.

IZVEŠTAJ #6: Ove nedelje uplatili smo poslednju tranšu pomoći novinaru Milanu Jovanoviću, novinaru iz Vrčina čija kuća je zapaljena u decembru prošle godine. Od 12. decembra, kada smo pokrenuli akciju, do danas, prikupili smo ukupno 2.626.601.33 dinara. Sav prikupljeni novac, umanjen za bankarsku proviziju od 39.310,22 dinara, prebačen je porodici Jovanović. Novac je namenjen za nabavku elektromaterijala, građevinskog materijala, drvne građe, aparata i uređaja, elektro-radove, obnovu fasade i sanitarija, farbarsko molerske radove i druge troškove. Poseban račun za uplate pomoći Milanu Jovanoviću i dalje je otvoren (30. jul).

IZVEŠTAJ #5: Ukupan iznos pomoći za Milana Jovanovića dostigao je cifru od 2.581.159,73 dinara, računajući i 287.874 dinara koje je od 30. januara, kada smo formalno završili kampanju, uplaćeno na račun Fondacije. Ova sredstva ćemo nastaviti da u redovnim intervalima prosleđujemo porodici Jovanović kako bi radovi na kući bili uspešno privedeni kraju. Veliko HVALA svima koji su donirali i podržali kampanju na drugi način. Idemo dalje! (26. mart)

IZVEŠTAJ#4: Nastavljamo sa radovima na obnovi kuće Milana Jovanovića, za koje smo zajedno skupili novac! Uplatili smo novih 411.334 dinara za elektro radove, elektromaterijal, keramičke pločice, popravku ulaznih vrata i stepenica, radove na grejanju i građevinski materijal. Još jednom hvala svima koji su donirali novac, delili pozive na akciju i podržali Milana! Idemo dalje, stay tuned!

IZVEŠTAJ#3: Iz sredstava doniranih za pomoć novinaru Milanu Jovanoviću i njegovoj porodici danas je uplaćeno 508.800 dinara za popravku stolarije na njihovoj kući koja je zapaljena u decembru prošle godine. Pored toga uplaćeno je i 150.000 dinara za naknadu troškova stanovanja u iznajmljenom stanu u kome Milan trenutno živi sa porodicom. (4. februar)

IZVEŠTAJ #2:  Za uslugu veštačenja za oblast elektrotehnike iz prikupljenih sredstava izdvojeno je 19.000 dinara, a za uslugu veštačenja za oblast građevinarstva 22.000 dinara.

IZVEŠTAJ #1: Prvi iznos od 150.000 dinara najneposrednije pomoći novinaru Milanu Jovanoviću danas je prebačen na račun njegove supruge. Jovanovići su preuzeli i dva aparata za kiseonik, koje im je poklonila naša sugrađanka. U dosadašnjoj akciji, za manje od 48 sati, građani, organizacije i firme donirali su preko 800.000 dinara. Idemo dalje, jer je Jovanovićima, kojima je molotovljevim koktelima u noći izmedju srede i utorka spaljena kuća, u požaru izgorelo bukvalno sve što su imali. Novac će biti upotrebljen za lekove, garderobu, nova dokumenta, kućne potrepštine, radove na kući... Novac trošimo u dogovoru sa porodicom, prema onome što Jovanovići odrede kao najneophodnije potrebe!

-----

UPDATE #9: Zahvaljujući novcu koji smo zajedno prikupili, kuća novinara Milana Jovanovića se diže iz pepela! U toku su radovi na električnim instalacijama, postavljanju pločica i stolarije, obnovi izgorelih stepenica…  (26. mart)

UPDATE #8: U kampanji za pomoć novinaru Milanu Jovanoviću kome je u decembru zapaljena kuća zbog izveštavanja javnosti o korupciji lokalnih moćnika, ukupno je prikupljeno 2.293.285 dinara. Ovaj iznos je premašio zacrtani cilj od dva miliona dinara i time je označen završetak kampanje. Svim građanima koji su uplatili novac veliko HVALA! Solidarnost koju ste pokazali sa Milanom i njegovom porodicom koja je ostala bez doma je neverovatna. Hvala i svima koji su preneli vest o kampanji ili pomogli na drugi način. Posebno hvala organizaciji Catalyst Balkans, čija platforma Donacije.rs je omogućila da se proces doniranja obavi na jednostavan i transparentan način.

UPDATE #7: Obaveštavamo javnost da je okončan postupak utvrđivanja materijalne štete koja je pričinjena spaljivanjem kuće novinara Milana Jovanovića. Prema izveštajima veštaka, ukupna vrednost građevinskih radova na Milanovoj kući i garaži iznosi 2.970.919,40 dinara, a za radove na obnovi električne instalacije 257.811 dinara. Procenjena vrednost kućnih aparata i tehnike stradalih u požaru iznosi 1.266.950 dinara. Akcija prikupljanja pomoći se nastavlja. Do sada smo prikupili 2.290.785 dinara.

UPDATE #6: Nalogodavac i dve osobe osumnjičene za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića su uhapšene, naveo je na konferenciji za medije ministar policije Nebojša Stefanović. „Policija je obezbedila potpuno priznanje za direktno izvršenje krivičnog dela. Istraga se nastavlja u pravcu drugih lica koja mogu biti povezana sa izvršenjem“, rekao je ministar. (23. decembar)

UPDATE #5: Zapaljenu kuću novinara Milana Jovanovića moguće je renovirati, procena je licenciranog veštaka i to je dobra vest. Međutim, Milan još uvek nema proračun koliko će mu okvirno novca trebati za adaptaciju kuće i zato još uvek traje akcija prikupljanja novca. Do sada je uplaćeno preko 1.700.000 dinara. Zahvaljujemo se svima koji su pomogli. Cilj nam je da se Milan što pre vrati u svoj dom.

UPDATE #4: VAŽNO! Za pet dana kampanje prikupljanja pomoći za novinara Milana Jovanovića kome je u sredu zapaljena kuća uplaćeno je preko milion i po dinara! Nastavljamo i dalje, jer je Jovanovićima izgorelo bukvalno sve što su imali. Donacije možete da uplatite preko sajta donacije.rs ili preko žiro računa https://bit.ly/2S2EPNL (17. decembar)

UPDATE #3: VAŽNO! Za manje od 24h skupili smo skoro 750.000 dinara za pomoć novinaru Milanu Jovanoviću kome je preksinoć spaljena kuća. Hvala svima na donacijama! Idemo dalje! Skupljamo novac za lekove, garderobu, nova dokumenta, radove na kući... Solidarnost!

UPDATE #2: Aparat za kiseonik je u međuvremenu nabavljen, hvala sugrađanki koja se javila Fondaciji i poklonila svoj aparat! Zahvaljujući ovoj donaciji čitava do sada prikupljena sredstva Jovanovići mogu da upotrebe za druge neophodne životne potrebštine. Podsećamo da su Jovanovići u preksinoćnom požaru izgubili apsolutno sve - od kompletne garderobe, svih dokumenata, kućnih aparata, telefona pa i samu kuću. Nastavljamo dalje sa akcijom. Hajde da probamo da sakupimo što je više moguće novca! Novi cilj je 750.000 milion dinara za zdravstvene potrebe (lekove i preglede), druge urgentne potrebe (hrana, garderoba, lična higijena, pravni i administrativni troškovi), i inicijalnu pomoć u dugoročnom rešavanju stambenog pitanja Milanove porodice.

UPDATE #1: Hvala svima koji su donirali do sada! Novac potreban za aparat i lekove smo skupili u rekordnom roku od 8 sati i odmah ih kupujemo. Cilj smo podigli sa 100.000 na 500.000 dinara i nastavljamo sa prikupljanjem sredstava za druge urgentne potrebe Milanove porodice – hranu, garderobu, ličnu higijenu, i pravno-administrativne troškove. Naravno, realne potrebe porodice prevazilaze i taj iznos, najpre zbog dugoročnog rešavanje stambenog pitanja, ali ćemo vas u narednim danima obaveštavati o situaciji i daljim planovima za pomoć.

###

Evo vesti o samom napadu:

CENZOLOVKA: Pokušaj ubistva novinara Milana Jovanovića: Spaljena kuća, pucano na ulazna vrata

Jovanovići su ostali bez svega - gotovo sve u kući je izgorelo ili je oštećeno, ali je najurgetniji problem to što je 70-godišnji Milan ostao bez lekova, inhalatora i aparata za kiseonik koji je ranije nabavio preko Republilčkog zavoda socijalnu zaštitu.

Slavko Ćuruvija fondacija poziva novinarske i nevladine organizacije i udruženja, sve druge organizacije i građane, da uplatom dobrotvornog priloga što pre skupimo 100.000 dinara kako bi Jovanović mogao da kupi lekove, inhalator, aparat za kiseonik, hranu i garderobu.Evo delova reportaže o tome šta se dogodilo sa porodicom Jovanović, koji je objavio portal Cenzolovka:

- Sve, sve... sve je uništeno, sve za šta sam 60 i nešto godina radio... Više nemam ništa – teško dišući ponavlja Milan Jovanović, penzionisani policajac i novinar iz Vrčina, mesta nadomak Beograda, dok nam pokazuje kuću u kojoj su sve sobe izgorele.

One u prizemlju, gde je on spavao, izgorele su potpuno, dve sobe na spratu prepune su pepela i dima ispod kojih se jedva naziru nagorele stvari.

Garaža, na koju su nepoznate osobe prošle noći bacile dva „Molotovljeva koktela“, izgorela je do temelja, zajedno sa automobilom koji je bio unutra. Još godinu dana će otplaćivati kredit za kola od kojih je ostala samo školjka.– Nemam više ni odeću, istrčao sam iz kuće u pižami, jaknu i pantalone na meni su mi pozajmile komšije – priča 70-godišnji Jovanović.

– Ništa nije ostalo. To je užas... Ničeg nema, ni ovde ni na spratu – pokazuje na svoju sobu Jovanović dok pažljivo gazi po razbacanim nagorelim ili uništenim stvarima na podu, koje krckaju pod našim nogama.

Bez lekova za srce i astmu

Sve je na podu izmešano: knjige pocrnelih korica, napola izgoreli papiri, parčići tepiha koji se raspadaju pod težinom koraka, posteljina, ostaci maltera sa zidova, odeća...

– Nemam ni lekove, niti lekarske nalaze. Inhalator je izgoreo. Novac, dokumenta, uspomene, sve, sve... – govori Jovanović dok se bori za vazduh.

Ima tri bajpasa i bronhijalnu astmu, zbog koje koristi aparat za kiseonik, koji je dobio preko socijalnog osiguranja. I aparat je izgoreo. Jovanović kaže da ga više ne može nabaviti pošto je preskup.

Unutrašnjost gotovo cele kuće je crna ili tamnosiva od pepela i dima. Vatra je oljuštila zidove, otvorila i pocepala plakare, izbila vrata iz ragastova. Svi prozori su popucali i stakla su se razletela po sobama. Tu i tamo nazire se cigla ispod posivelih omalterisanih površina.Izgorela polica jedva se drži. Knjige potamnelih korica razbacane su po podu. Krevet u sobi gde je Jovanović spavao sada je gomila neprepoznatljivih delova. Metalni okvir police je preživeo vatru, ali sve ostalo je nestalo u dimu.

U kupatilu je sve crno: i lavabo, i veš mašina, i bojler, i okvir ogledala. Dnevna svetlost koja dolazi kroz prozorčić ne uspeva da osvetli dobar deo kupatila, crna kada kao da se pretvorila u crnu rupu.– Ja sam preživeo samo zahvaljujući supruzi. Ovde sam spavao, supruga je spavala na spratu. Ja ništa nisam čuo, pošto sam popio lekove zbog srca i astme, što me je malo ošamutilo. Moja supruga je čula lupanje stakla u trenutku kada su oni razbili prozor da bi ubacili „Molotovljeve koktele“. Čula je i pucnjavu posle toga. Ona je izletela na terasu, videla je dvojicu sa kapuljačama, koji su tada pobegli. Strčala je niz stepenice, uletela u moju sobu, probudila me i izvukla napolje. U poslednjem trenutku, jer sam već počeo da se gušim.

Kako je jedva disao, otišao je najpre u Hitnu pomoć, posle toga u bolnicu.

Kasnije je došla i policija, koja sada ispituje čaure koje je našla ispred garaže, snimke sa okolnih kamera, razgovara sa svedocima...*Ova kampanja će biti ažurirana dodatnim informacijama u narednim danima.

SUPPORT FOR JOURNALIST WHOSE HOUSE WAS BURNED DOWN – MILAN JOVANOVIĆ

Someone tried to kill a 70-year-old journalist from Grocka, Milan Jovanović, who wrote about local corruptionist affairs. The perpetrators burned his house down, and his life was saved by his wife. Everything they owned burned down. Even the oxygen tank, without which he has trouble breathing, along with the medication he is taking, since he has cardiac issues and asthma.

We need to gather two million dinars urgently for:

- Health needs (medication and examinations)

- Other urgent needs (food, clothing, personal hygiene items, legal and administrative expenses)

- Long term solution of his family’s housing problem.

REPORT #6: The house is finished and you can see the photos of below. Thanks Radio Free Europe for the photographs!

REPORT #5: The total amount of help for Milan Jovanović reached a figure of 2.581.159,73 dinars, including 287.874 dinars which, since the 30th of January, when we formally completed the campaign, was paid to the account of the Foundation. We will continue to distribute these funds at the regular intervals to the Jovanović family so that the work at the house will be successfully brought to an end. Many THANKS to everyone who donated and supported the campaign in a different way. (March 26)

REPORT #4: We are continuing to work on the reconstruction of Milan Jovanović's house, for which we raised money together! We paid 411,334 dinars for electrical works, electro materials, ceramic tiles, repair of entrance doors and stairs, heating works and building materials. Once again we thank all of those who donated money, shared calls to action and supported Milan! Stay tuned!

REPORT #3: From the funds donated to help the journalist Milan Jovanović and his family, 508,800 RSD were paid today for the repair of carpentry at their house, which was set on fire in December last year. In addition, 150,000 RSD were paid for the cost of living in a rented apartment in which Milan currently lives with his family. (February 4th)

REPORT #2:  For the service of expertise in the field of electrical engineering from the collected funds, 19.000 RSD were allocated, and for the service of expertise in the field of construction, 22.000 RSD.

REPORT #1: The first tranche of money, 150,000 RSD for the most immediate help for journalist Milan Jovanović has been transferred to his wife’s bank account today. The Jovanović family has also received two oxygen tanks, gifted to them by a generous citizen. So far, in less than 48 hours of the campaign, citizens, organizations, and companies have donated over 800,000 RSD. We will keep going, because the Jovanović family lost literally everything they had when their home was burned down by two Molotov cocktails in the night between Tuesday and Wednesday. The money will be used for medication, clothes, new documents, house supplies, repairing their home… We will spend the money in agreement with the family, according to what they determine are their most necessary needs.

----

UPDATE # 9: Thanks to the money we've collected together, the house of Milan Jovanović rises from the ashes! Works on electrical installations, placement of tiles and carpentry, restoring burnt stairs ... (March 26th)

UPDATE # 8: In a campaign to help journalist Milan Jovanović, whose house was set on fire in December for reporting to the public about corruption of local powers, a total of 2,293,285 dinars were collected. This amount exceeded the target of two million dinars and marked the end of the campaign. All the citizens who donated THANK YOU! The solidarity that you showed with Milan and his family who were left homeless is incredible. Thank you and everyone who delivered the news about the campaign or assisted otherwise. Especially thanks to the organization Catalyst Balkans, whose platform Donacije.rs has enabled the donation process to be done in a simple and transparent way.

UPDATE #7: We are informing the public that the procedure for determining the pecuniary damage that was caused by burning down the house of journalist Milan Jovanović has been completed. According to expert reports, the total value of construction works at Milan's house and garage is 2,970,919.40 RSD, and for works on reconstruction of electrical installation 257,811 RSD. Estimated value of home appliances and techniques of the victims in the fire amounted to 1.266.950 RSD. Assistance collection continues. So far we have collected 2,290,785 RSD.

UPDATE #6: The person who ordered the crime and two perpetrators suspected of burning down Milan Jovanović's house have been arrested, Nebojša Stefanović, Minister of police, stated at a press conference. "The police has secured a full confession for the direct execution of the crime. The investigation continues to explore other persons who might be connected to the execution of the criminal act." (December 23rd)

UPDATE #5: Good news! Authorized expert evaluates that it is possible to reconstruct the burnt house of journalist Milan Jovanović, but the exact cost is still not calculated. So far we have raised over 1,700,000 RSD. Thank you everyone who helped. Our goal is to have Milan and his family return to their home as soon as possible.

UPDATE #4: IMPORTANT NOTICE! In the five days of the campaign to help journalist Milan Jovanović whose house was burned down on Wednesday, we have raised over a million and a half dinars! We are moving on, since the Jovanović family lost virtually everything they had.

UPDATE #3: IMPORTANT NOTICE! In less than 24 hours we have raised almost 750,000 RSD to help Milan Jovanović, the journalist whose house was burned down two nights like that. Thanks everyone for the donations! We are moving on! We are gathering money for medication, clothing, new personal documents, house repairs… Solidarity!

UPDATE #2: The oxygen tank has been supplied in the meantime, thanks to a woman who called the Foundation and donated this medical device! Thanks to this donation, all the funds raised up until now will help with providing the Jovanović family with other necessary living supplies. We remind that the family has lost virtually everything they owned in the fire which happened the night before last - from their entire wardrobe, documents, household devices, phones and the house itself. We’re moving on with the campaign. Let’s try and raise as much money as possible! The new goal is 1 million dinars for health-related requirements (medicines and health exams), other urgent need (food, clothing, personal hygiene, legal and administrative expenses) and initial support in resolving the housing problem in the long term.

UPDATE #1 Thanks to all who have donated so far! The money needed for the purchase of the device and medication has been raised in a record amount of time, 8 hours, and are being purchased presently. The goal has been raised from 100.000 to 500.000 dinars and we are now continuing with raising funds for other most urgent needs of Milan’s family - food, clothes, personal hygiene and legal and administrative expenses. Of course, the actual needs of the family exceed this amount as well, firstly because of the long-term resolution of the housing issue, but we will keep you informed of the situation and further plans for help in the coming days.

This is the piece on the attack itself:

CENZOLOVKA: Attempted Murder of Journalist  Milan Jovanović: House Burned Down, Shots Fired at the Front Door

The Jovanović family has been left without anything - almost everything inside the house has burned down or been damaged, but the most urgent issue is the fact that 70-year-old Milan has been left without his medication and an oxygen tank which he had previously gotten through the Public Institute of Social Welfare.

Slavko Ćuruvija Foundation is inviting non governmental organizations and associations, and any other organization as well as all citizens, to make a charity contribution in order for the 100.000 dinars to be raised as soon as possible, allowing Jovanović to purchase medication, inhaler, oxygen tank, food and clothes.

This is the part of the news piece about what happened to the Jovanović family, published by Cenzolovka

- Everything, everything... everything has been destroyed, all that I’ve worked for, for over 60 years… I have nothing now - breathing heavily, repeats Milan Jovanović, retired police officer and journalist from Vrčin, a village just off Belgrade, as he shows us around the house where every room has burned down.

The ones on the ground floor, were he was sleeping have burned down completely, and the two rooms on the first floor are full of ash and smoke, with furniture barely recognizable due to the damage caused by the fire.

The garage and the car inside it burned down to the ground, after two unknown persons threw two “Molotov cocktails” at it the night before. There is still a year left of paying off the car, only the frame of which now remains.

– I have nothing anymore, not even clothes, I ran out of the house in my pajamas, and this jacket and trousers which I have on me were lend to me by neighbors - says the 70-year-old Jovanović.

– There’s nothing left. This is dreadful… There’s nothing, not here nor upstairs - he points to his room as he steps carefully over his belongings which are charred or completely destroyed and scattered all over the floor, crackling beneath our feet.

Left without heart or asthma medication

Everything’s all muddled up on the floor: books with charred covers, half burned papers, pieces of rug crumbling under the weight of footsteps, linen, pieces of paint off the walls, clothes...

– I have no medications, no medical records. My inhaler is destroyed. Money, personal documents, memories, everything, everything… - says Jovanović as he fights for air.

This man has got three bypasses and bronchial asthma, which requires him to use an oxygen tank, which he’s acquired through his social insurance. This device has also burned down. Jovanović says that he would never be able to get another one, as it’s too expensive.

The inside of almost the entire house is black or dark grey because of the ashes and smoke. The fire has peeled off the walls, destroyed the cupboards, knocked down doors. All the windows are shattered with glass all over the floors. Here and there a brick can be seen under the grey surfaces.

The shelf which has burned down is barely holding in place. The books with black covers are scattered all over the floor. The bed inside the room where Jovanović used to sleep in is now a pile of unrecognizable parts. The metal frame of the shelf has survived the fire, but everything once on there has gone up in smoke.

Inside the bathroom everything is black: the sink, the washing machine, the boiler, as well as the mirror frame. Daylight coming in through the little window doesn’t reach a good part of the bathroom, the black bathtub looks as if it has been turned into a black hole.

– I survived only thanks to my wife. I was sleeping here, my wife was sleeping upstairs. I didn’t hear anything, since I took my heart and asthma medication which knocked me out a bit. My wife heard the glass shatter in the moment when they broke the window to throw in the “Molotov cocktails”. She also heard gunshots after that. She ran out on the balcony and saw two hooded men who then escaped. She rushed down the stairs, ran into my room, woke me up and dragged me outside. And at the very last minute too, since I’d already started to suffocate.

As he was barely breathing he first went to the ER and after that to the hospital.

Later on the police came, and they are now looking into the bullets found outside the garage, footage from surrounding surveillance cameras, talking to witnesses…

*This campaign will be updated with further information in the upcoming days.

 

Podržimo novinara kome je zapaljena kuća – Milana Jovanovića


komentara

2.293.905,00 RSD

donirano od 536 donatora za 45 dana

To je 115% od cilja od 2.000.000 RSD

 još
0
dana

Ciljana suma je premašena za 293.905 RSD

Uspešno završen 12.12.2018 - 27.01.2019 (45 dana)

Neko je pokušao da ubije 70-ogodišnjeg novinara iz Grocke Milana Jovanovića, koji je pisao o korupcionaškim aferama. Zapalili su njegovu kuću, a život mu je spasila njegova supruga. Izgorelo im je sve. Čak i aparat za kiseonik bez kojeg teško […]

Opis projekta

Neko je pokušao da ubije 70-ogodišnjeg novinara iz Grocke Milana Jovanovića, koji je pisao o korupcionaškim aferama. Zapalili su njegovu kuću, a život mu je spasila njegova supruga. Izgorelo im je sve. Čak i aparat za kiseonik bez kojeg teško diše, kao i lekovi koje pije kao težak srčani bolesnik i astmatičar. Potrebno je da hitno prikupimo dva miliona dinara za:
- zdravstvene potrebe (lekovi i pregledi),
- druge urgentne potrebe (hranu, garderobu, ličnu higijenu, pravne i administrativne troškove),
- dugoročno rešavanje stambenog pitanja Milanove porodice.

*Scroll down for English*IZVEŠTAJ #7: Kuća je završena, a fotografije završnog rada možete videti ispod. Hvala Radiju Slobodna Evropa na fotografijama.

IZVEŠTAJ #6: Ove nedelje uplatili smo poslednju tranšu pomoći novinaru Milanu Jovanoviću, novinaru iz Vrčina čija kuća je zapaljena u decembru prošle godine. Od 12. decembra, kada smo pokrenuli akciju, do danas, prikupili smo ukupno 2.626.601.33 dinara. Sav prikupljeni novac, umanjen za bankarsku proviziju od 39.310,22 dinara, prebačen je porodici Jovanović. Novac je namenjen za nabavku elektromaterijala, građevinskog materijala, drvne građe, aparata i uređaja, elektro-radove, obnovu fasade i sanitarija, farbarsko molerske radove i druge troškove. Poseban račun za uplate pomoći Milanu Jovanoviću i dalje je otvoren (30. jul).

IZVEŠTAJ #5: Ukupan iznos pomoći za Milana Jovanovića dostigao je cifru od 2.581.159,73 dinara, računajući i 287.874 dinara koje je od 30. januara, kada smo formalno završili kampanju, uplaćeno na račun Fondacije. Ova sredstva ćemo nastaviti da u redovnim intervalima prosleđujemo porodici Jovanović kako bi radovi na kući bili uspešno privedeni kraju. Veliko HVALA svima koji su donirali i podržali kampanju na drugi način. Idemo dalje! (26. mart)

IZVEŠTAJ#4: Nastavljamo sa radovima na obnovi kuće Milana Jovanovića, za koje smo zajedno skupili novac! Uplatili smo novih 411.334 dinara za elektro radove, elektromaterijal, keramičke pločice, popravku ulaznih vrata i stepenica, radove na grejanju i građevinski materijal. Još jednom hvala svima koji su donirali novac, delili pozive na akciju i podržali Milana! Idemo dalje, stay tuned!

IZVEŠTAJ#3: Iz sredstava doniranih za pomoć novinaru Milanu Jovanoviću i njegovoj porodici danas je uplaćeno 508.800 dinara za popravku stolarije na njihovoj kući koja je zapaljena u decembru prošle godine. Pored toga uplaćeno je i 150.000 dinara za naknadu troškova stanovanja u iznajmljenom stanu u kome Milan trenutno živi sa porodicom. (4. februar)

IZVEŠTAJ #2:  Za uslugu veštačenja za oblast elektrotehnike iz prikupljenih sredstava izdvojeno je 19.000 dinara, a za uslugu veštačenja za oblast građevinarstva 22.000 dinara.

IZVEŠTAJ #1: Prvi iznos od 150.000 dinara najneposrednije pomoći novinaru Milanu Jovanoviću danas je prebačen na račun njegove supruge. Jovanovići su preuzeli i dva aparata za kiseonik, koje im je poklonila naša sugrađanka. U dosadašnjoj akciji, za manje od 48 sati, građani, organizacije i firme donirali su preko 800.000 dinara. Idemo dalje, jer je Jovanovićima, kojima je molotovljevim koktelima u noći izmedju srede i utorka spaljena kuća, u požaru izgorelo bukvalno sve što su imali. Novac će biti upotrebljen za lekove, garderobu, nova dokumenta, kućne potrepštine, radove na kući... Novac trošimo u dogovoru sa porodicom, prema onome što Jovanovići odrede kao najneophodnije potrebe!

-----

UPDATE #9: Zahvaljujući novcu koji smo zajedno prikupili, kuća novinara Milana Jovanovića se diže iz pepela! U toku su radovi na električnim instalacijama, postavljanju pločica i stolarije, obnovi izgorelih stepenica…  (26. mart)

UPDATE #8: U kampanji za pomoć novinaru Milanu Jovanoviću kome je u decembru zapaljena kuća zbog izveštavanja javnosti o korupciji lokalnih moćnika, ukupno je prikupljeno 2.293.285 dinara. Ovaj iznos je premašio zacrtani cilj od dva miliona dinara i time je označen završetak kampanje. Svim građanima koji su uplatili novac veliko HVALA! Solidarnost koju ste pokazali sa Milanom i njegovom porodicom koja je ostala bez doma je neverovatna. Hvala i svima koji su preneli vest o kampanji ili pomogli na drugi način. Posebno hvala organizaciji Catalyst Balkans, čija platforma Donacije.rs je omogućila da se proces doniranja obavi na jednostavan i transparentan način.

UPDATE #7: Obaveštavamo javnost da je okončan postupak utvrđivanja materijalne štete koja je pričinjena spaljivanjem kuće novinara Milana Jovanovića. Prema izveštajima veštaka, ukupna vrednost građevinskih radova na Milanovoj kući i garaži iznosi 2.970.919,40 dinara, a za radove na obnovi električne instalacije 257.811 dinara. Procenjena vrednost kućnih aparata i tehnike stradalih u požaru iznosi 1.266.950 dinara. Akcija prikupljanja pomoći se nastavlja. Do sada smo prikupili 2.290.785 dinara.

UPDATE #6: Nalogodavac i dve osobe osumnjičene za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića su uhapšene, naveo je na konferenciji za medije ministar policije Nebojša Stefanović. „Policija je obezbedila potpuno priznanje za direktno izvršenje krivičnog dela. Istraga se nastavlja u pravcu drugih lica koja mogu biti povezana sa izvršenjem“, rekao je ministar. (23. decembar)

UPDATE #5: Zapaljenu kuću novinara Milana Jovanovića moguće je renovirati, procena je licenciranog veštaka i to je dobra vest. Međutim, Milan još uvek nema proračun koliko će mu okvirno novca trebati za adaptaciju kuće i zato još uvek traje akcija prikupljanja novca. Do sada je uplaćeno preko 1.700.000 dinara. Zahvaljujemo se svima koji su pomogli. Cilj nam je da se Milan što pre vrati u svoj dom.

UPDATE #4: VAŽNO! Za pet dana kampanje prikupljanja pomoći za novinara Milana Jovanovića kome je u sredu zapaljena kuća uplaćeno je preko milion i po dinara! Nastavljamo i dalje, jer je Jovanovićima izgorelo bukvalno sve što su imali. Donacije možete da uplatite preko sajta donacije.rs ili preko žiro računa https://bit.ly/2S2EPNL (17. decembar)

UPDATE #3: VAŽNO! Za manje od 24h skupili smo skoro 750.000 dinara za pomoć novinaru Milanu Jovanoviću kome je preksinoć spaljena kuća. Hvala svima na donacijama! Idemo dalje! Skupljamo novac za lekove, garderobu, nova dokumenta, radove na kući... Solidarnost!

UPDATE #2: Aparat za kiseonik je u međuvremenu nabavljen, hvala sugrađanki koja se javila Fondaciji i poklonila svoj aparat! Zahvaljujući ovoj donaciji čitava do sada prikupljena sredstva Jovanovići mogu da upotrebe za druge neophodne životne potrebštine. Podsećamo da su Jovanovići u preksinoćnom požaru izgubili apsolutno sve - od kompletne garderobe, svih dokumenata, kućnih aparata, telefona pa i samu kuću. Nastavljamo dalje sa akcijom. Hajde da probamo da sakupimo što je više moguće novca! Novi cilj je 750.000 milion dinara za zdravstvene potrebe (lekove i preglede), druge urgentne potrebe (hrana, garderoba, lična higijena, pravni i administrativni troškovi), i inicijalnu pomoć u dugoročnom rešavanju stambenog pitanja Milanove porodice.

UPDATE #1: Hvala svima koji su donirali do sada! Novac potreban za aparat i lekove smo skupili u rekordnom roku od 8 sati i odmah ih kupujemo. Cilj smo podigli sa 100.000 na 500.000 dinara i nastavljamo sa prikupljanjem sredstava za druge urgentne potrebe Milanove porodice – hranu, garderobu, ličnu higijenu, i pravno-administrativne troškove. Naravno, realne potrebe porodice prevazilaze i taj iznos, najpre zbog dugoročnog rešavanje stambenog pitanja, ali ćemo vas u narednim danima obaveštavati o situaciji i daljim planovima za pomoć.

###

Evo vesti o samom napadu:

CENZOLOVKA: Pokušaj ubistva novinara Milana Jovanovića: Spaljena kuća, pucano na ulazna vrata

Jovanovići su ostali bez svega - gotovo sve u kući je izgorelo ili je oštećeno, ali je najurgetniji problem to što je 70-godišnji Milan ostao bez lekova, inhalatora i aparata za kiseonik koji je ranije nabavio preko Republilčkog zavoda socijalnu zaštitu.

Slavko Ćuruvija fondacija poziva novinarske i nevladine organizacije i udruženja, sve druge organizacije i građane, da uplatom dobrotvornog priloga što pre skupimo 100.000 dinara kako bi Jovanović mogao da kupi lekove, inhalator, aparat za kiseonik, hranu i garderobu.Evo delova reportaže o tome šta se dogodilo sa porodicom Jovanović, koji je objavio portal Cenzolovka:

- Sve, sve... sve je uništeno, sve za šta sam 60 i nešto godina radio... Više nemam ništa – teško dišući ponavlja Milan Jovanović, penzionisani policajac i novinar iz Vrčina, mesta nadomak Beograda, dok nam pokazuje kuću u kojoj su sve sobe izgorele.

One u prizemlju, gde je on spavao, izgorele su potpuno, dve sobe na spratu prepune su pepela i dima ispod kojih se jedva naziru nagorele stvari.

Garaža, na koju su nepoznate osobe prošle noći bacile dva „Molotovljeva koktela“, izgorela je do temelja, zajedno sa automobilom koji je bio unutra. Još godinu dana će otplaćivati kredit za kola od kojih je ostala samo školjka.– Nemam više ni odeću, istrčao sam iz kuće u pižami, jaknu i pantalone na meni su mi pozajmile komšije – priča 70-godišnji Jovanović.

– Ništa nije ostalo. To je užas... Ničeg nema, ni ovde ni na spratu – pokazuje na svoju sobu Jovanović dok pažljivo gazi po razbacanim nagorelim ili uništenim stvarima na podu, koje krckaju pod našim nogama.

Bez lekova za srce i astmu

Sve je na podu izmešano: knjige pocrnelih korica, napola izgoreli papiri, parčići tepiha koji se raspadaju pod težinom koraka, posteljina, ostaci maltera sa zidova, odeća...

– Nemam ni lekove, niti lekarske nalaze. Inhalator je izgoreo. Novac, dokumenta, uspomene, sve, sve... – govori Jovanović dok se bori za vazduh.

Ima tri bajpasa i bronhijalnu astmu, zbog koje koristi aparat za kiseonik, koji je dobio preko socijalnog osiguranja. I aparat je izgoreo. Jovanović kaže da ga više ne može nabaviti pošto je preskup.

Unutrašnjost gotovo cele kuće je crna ili tamnosiva od pepela i dima. Vatra je oljuštila zidove, otvorila i pocepala plakare, izbila vrata iz ragastova. Svi prozori su popucali i stakla su se razletela po sobama. Tu i tamo nazire se cigla ispod posivelih omalterisanih površina.Izgorela polica jedva se drži. Knjige potamnelih korica razbacane su po podu. Krevet u sobi gde je Jovanović spavao sada je gomila neprepoznatljivih delova. Metalni okvir police je preživeo vatru, ali sve ostalo je nestalo u dimu.

U kupatilu je sve crno: i lavabo, i veš mašina, i bojler, i okvir ogledala. Dnevna svetlost koja dolazi kroz prozorčić ne uspeva da osvetli dobar deo kupatila, crna kada kao da se pretvorila u crnu rupu.– Ja sam preživeo samo zahvaljujući supruzi. Ovde sam spavao, supruga je spavala na spratu. Ja ništa nisam čuo, pošto sam popio lekove zbog srca i astme, što me je malo ošamutilo. Moja supruga je čula lupanje stakla u trenutku kada su oni razbili prozor da bi ubacili „Molotovljeve koktele“. Čula je i pucnjavu posle toga. Ona je izletela na terasu, videla je dvojicu sa kapuljačama, koji su tada pobegli. Strčala je niz stepenice, uletela u moju sobu, probudila me i izvukla napolje. U poslednjem trenutku, jer sam već počeo da se gušim.

Kako je jedva disao, otišao je najpre u Hitnu pomoć, posle toga u bolnicu.

Kasnije je došla i policija, koja sada ispituje čaure koje je našla ispred garaže, snimke sa okolnih kamera, razgovara sa svedocima...*Ova kampanja će biti ažurirana dodatnim informacijama u narednim danima.

SUPPORT FOR JOURNALIST WHOSE HOUSE WAS BURNED DOWN – MILAN JOVANOVIĆ

Someone tried to kill a 70-year-old journalist from Grocka, Milan Jovanović, who wrote about local corruptionist affairs. The perpetrators burned his house down, and his life was saved by his wife. Everything they owned burned down. Even the oxygen tank, without which he has trouble breathing, along with the medication he is taking, since he has cardiac issues and asthma.

We need to gather two million dinars urgently for:

- Health needs (medication and examinations)

- Other urgent needs (food, clothing, personal hygiene items, legal and administrative expenses)

- Long term solution of his family’s housing problem.

REPORT #6: The house is finished and you can see the photos of below. Thanks Radio Free Europe for the photographs!

REPORT #5: The total amount of help for Milan Jovanović reached a figure of 2.581.159,73 dinars, including 287.874 dinars which, since the 30th of January, when we formally completed the campaign, was paid to the account of the Foundation. We will continue to distribute these funds at the regular intervals to the Jovanović family so that the work at the house will be successfully brought to an end. Many THANKS to everyone who donated and supported the campaign in a different way. (March 26)

REPORT #4: We are continuing to work on the reconstruction of Milan Jovanović's house, for which we raised money together! We paid 411,334 dinars for electrical works, electro materials, ceramic tiles, repair of entrance doors and stairs, heating works and building materials. Once again we thank all of those who donated money, shared calls to action and supported Milan! Stay tuned!

REPORT #3: From the funds donated to help the journalist Milan Jovanović and his family, 508,800 RSD were paid today for the repair of carpentry at their house, which was set on fire in December last year. In addition, 150,000 RSD were paid for the cost of living in a rented apartment in which Milan currently lives with his family. (February 4th)

REPORT #2:  For the service of expertise in the field of electrical engineering from the collected funds, 19.000 RSD were allocated, and for the service of expertise in the field of construction, 22.000 RSD.

REPORT #1: The first tranche of money, 150,000 RSD for the most immediate help for journalist Milan Jovanović has been transferred to his wife’s bank account today. The Jovanović family has also received two oxygen tanks, gifted to them by a generous citizen. So far, in less than 48 hours of the campaign, citizens, organizations, and companies have donated over 800,000 RSD. We will keep going, because the Jovanović family lost literally everything they had when their home was burned down by two Molotov cocktails in the night between Tuesday and Wednesday. The money will be used for medication, clothes, new documents, house supplies, repairing their home… We will spend the money in agreement with the family, according to what they determine are their most necessary needs.

----

UPDATE # 9: Thanks to the money we've collected together, the house of Milan Jovanović rises from the ashes! Works on electrical installations, placement of tiles and carpentry, restoring burnt stairs ... (March 26th)

UPDATE # 8: In a campaign to help journalist Milan Jovanović, whose house was set on fire in December for reporting to the public about corruption of local powers, a total of 2,293,285 dinars were collected. This amount exceeded the target of two million dinars and marked the end of the campaign. All the citizens who donated THANK YOU! The solidarity that you showed with Milan and his family who were left homeless is incredible. Thank you and everyone who delivered the news about the campaign or assisted otherwise. Especially thanks to the organization Catalyst Balkans, whose platform Donacije.rs has enabled the donation process to be done in a simple and transparent way.

UPDATE #7: We are informing the public that the procedure for determining the pecuniary damage that was caused by burning down the house of journalist Milan Jovanović has been completed. According to expert reports, the total value of construction works at Milan's house and garage is 2,970,919.40 RSD, and for works on reconstruction of electrical installation 257,811 RSD. Estimated value of home appliances and techniques of the victims in the fire amounted to 1.266.950 RSD. Assistance collection continues. So far we have collected 2,290,785 RSD.

UPDATE #6: The person who ordered the crime and two perpetrators suspected of burning down Milan Jovanović's house have been arrested, Nebojša Stefanović, Minister of police, stated at a press conference. "The police has secured a full confession for the direct execution of the crime. The investigation continues to explore other persons who might be connected to the execution of the criminal act." (December 23rd)

UPDATE #5: Good news! Authorized expert evaluates that it is possible to reconstruct the burnt house of journalist Milan Jovanović, but the exact cost is still not calculated. So far we have raised over 1,700,000 RSD. Thank you everyone who helped. Our goal is to have Milan and his family return to their home as soon as possible.

UPDATE #4: IMPORTANT NOTICE! In the five days of the campaign to help journalist Milan Jovanović whose house was burned down on Wednesday, we have raised over a million and a half dinars! We are moving on, since the Jovanović family lost virtually everything they had.

UPDATE #3: IMPORTANT NOTICE! In less than 24 hours we have raised almost 750,000 RSD to help Milan Jovanović, the journalist whose house was burned down two nights like that. Thanks everyone for the donations! We are moving on! We are gathering money for medication, clothing, new personal documents, house repairs… Solidarity!

UPDATE #2: The oxygen tank has been supplied in the meantime, thanks to a woman who called the Foundation and donated this medical device! Thanks to this donation, all the funds raised up until now will help with providing the Jovanović family with other necessary living supplies. We remind that the family has lost virtually everything they owned in the fire which happened the night before last - from their entire wardrobe, documents, household devices, phones and the house itself. We’re moving on with the campaign. Let’s try and raise as much money as possible! The new goal is 1 million dinars for health-related requirements (medicines and health exams), other urgent need (food, clothing, personal hygiene, legal and administrative expenses) and initial support in resolving the housing problem in the long term.

UPDATE #1 Thanks to all who have donated so far! The money needed for the purchase of the device and medication has been raised in a record amount of time, 8 hours, and are being purchased presently. The goal has been raised from 100.000 to 500.000 dinars and we are now continuing with raising funds for other most urgent needs of Milan’s family - food, clothes, personal hygiene and legal and administrative expenses. Of course, the actual needs of the family exceed this amount as well, firstly because of the long-term resolution of the housing issue, but we will keep you informed of the situation and further plans for help in the coming days.

This is the piece on the attack itself:

CENZOLOVKA: Attempted Murder of Journalist  Milan Jovanović: House Burned Down, Shots Fired at the Front Door

The Jovanović family has been left without anything - almost everything inside the house has burned down or been damaged, but the most urgent issue is the fact that 70-year-old Milan has been left without his medication and an oxygen tank which he had previously gotten through the Public Institute of Social Welfare.

Slavko Ćuruvija Foundation is inviting non governmental organizations and associations, and any other organization as well as all citizens, to make a charity contribution in order for the 100.000 dinars to be raised as soon as possible, allowing Jovanović to purchase medication, inhaler, oxygen tank, food and clothes.

This is the part of the news piece about what happened to the Jovanović family, published by Cenzolovka

- Everything, everything... everything has been destroyed, all that I’ve worked for, for over 60 years… I have nothing now - breathing heavily, repeats Milan Jovanović, retired police officer and journalist from Vrčin, a village just off Belgrade, as he shows us around the house where every room has burned down.

The ones on the ground floor, were he was sleeping have burned down completely, and the two rooms on the first floor are full of ash and smoke, with furniture barely recognizable due to the damage caused by the fire.

The garage and the car inside it burned down to the ground, after two unknown persons threw two “Molotov cocktails” at it the night before. There is still a year left of paying off the car, only the frame of which now remains.

– I have nothing anymore, not even clothes, I ran out of the house in my pajamas, and this jacket and trousers which I have on me were lend to me by neighbors - says the 70-year-old Jovanović.

– There’s nothing left. This is dreadful… There’s nothing, not here nor upstairs - he points to his room as he steps carefully over his belongings which are charred or completely destroyed and scattered all over the floor, crackling beneath our feet.

Left without heart or asthma medication

Everything’s all muddled up on the floor: books with charred covers, half burned papers, pieces of rug crumbling under the weight of footsteps, linen, pieces of paint off the walls, clothes...

– I have no medications, no medical records. My inhaler is destroyed. Money, personal documents, memories, everything, everything… - says Jovanović as he fights for air.

This man has got three bypasses and bronchial asthma, which requires him to use an oxygen tank, which he’s acquired through his social insurance. This device has also burned down. Jovanović says that he would never be able to get another one, as it’s too expensive.

The inside of almost the entire house is black or dark grey because of the ashes and smoke. The fire has peeled off the walls, destroyed the cupboards, knocked down doors. All the windows are shattered with glass all over the floors. Here and there a brick can be seen under the grey surfaces.

The shelf which has burned down is barely holding in place. The books with black covers are scattered all over the floor. The bed inside the room where Jovanović used to sleep in is now a pile of unrecognizable parts. The metal frame of the shelf has survived the fire, but everything once on there has gone up in smoke.

Inside the bathroom everything is black: the sink, the washing machine, the boiler, as well as the mirror frame. Daylight coming in through the little window doesn’t reach a good part of the bathroom, the black bathtub looks as if it has been turned into a black hole.

– I survived only thanks to my wife. I was sleeping here, my wife was sleeping upstairs. I didn’t hear anything, since I took my heart and asthma medication which knocked me out a bit. My wife heard the glass shatter in the moment when they broke the window to throw in the “Molotov cocktails”. She also heard gunshots after that. She ran out on the balcony and saw two hooded men who then escaped. She rushed down the stairs, ran into my room, woke me up and dragged me outside. And at the very last minute too, since I’d already started to suffocate.

As he was barely breathing he first went to the ER and after that to the hospital.

Later on the police came, and they are now looking into the bullets found outside the garage, footage from surrounding surveillance cameras, talking to witnesses…

*This campaign will be updated with further information in the upcoming days.

 

podeli prati

Nosilac projekta

Organizacija:  Slavko Ćuruvija fondacija Website:  http://www.slavkocuruvijafondacija.rs/ Kontakt:  office@slavkocuruvijafondacija.rs

Slavko Ćuruvija fondacija (SCF) radi na promociji i unapređenju slobodnih, nezavisnih i odgovornih medija, kao i na unapređenju i razvoju istraživačkog novinarstva u Srbiji.

Anonimno10.000,00 RSD

Bojana Mumovic1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno10.000,00 RSD

Tamara Bogojevic2.000,00 RSD

Aleksandar Ristic1.000,00 RSD

Goran Tintor1.000,00 RSD

Ivan Minic1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Donacije gradjana/ki - IT liga190.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Martin Amon5.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Natasa Petrovic Stanojevic2.000,00 RSD

Marija Bezulj3.000,00 RSD

Goran Ruskuc1.000,00 RSD

Aleksandar Nikolic10.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Marko Galjak500,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Suzana Maksimovic2.000,00 RSD

Donacije gradjana75.560,00 RSD

Jelena Mani1.000,00 RSD

Vladimir Budalic2.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Daca Jovic2.000,00 RSD

Andrej Vuksanovic5.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Milena Stojanovic3.000,00 RSD

Dragana Kondic2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Natasa Jovanovic 1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Marko Antic1.000,00 RSD

Milica Todorovic 1.500,00 RSD

Jelena Cvetkovic1.000,00 RSD

Anonimno5.365,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Ana Pecarski1.000,00 RSD

Nistruct d.o.o. 100.000,00 RSD

Donacija gradjana Niša3.730,00 RSD

Veran Matic5.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Milos Videnovic2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Marija Jakovljevic2.000,00 RSD

Natasa Sarkic500,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno2.366,00 RSD

Predrag Petrovic3.000,00 RSD

Nikola Veljkovic5.000,00 RSD

Marija Bogetic2.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Nemanja Djuric1.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno10.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

s b10.400,00 RSD

Anonimno20.762,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Sasa Popovic10.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno1.182,00 RSD

Anonimno3.000,00 RSD

Strahinja Calovic2.000,00 RSD

Anonimno80.000,00 RSD

Anonimno1.045,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Alen Novalija2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Aleksandra Vojnovic2.000,00 RSD

Maja Manojlovic1.000,00 RSD

Bojan Jevtic10.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Dejan Todorovic1.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Dean Mladenovic5.000,00 RSD

Marko Galjak500,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Maja Tomasevic500,00 RSD

Nada Grocic2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno1.300,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno3.000,00 RSD

Anonimno1.500,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Bogdan Azaric1.000,00 RSD

Mirjana Maric1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Zvezdana Maksimovic5.920,00 RSD

Dragoslav Raduljeskovic1.000,00 RSD

Dusan Toncic2.000,00 RSD

Anonimno10.000,00 RSD

Anonimno10.000,00 RSD

Nenad Staletic1.000,00 RSD

Milan Pavlovic500,00 RSD

A Urosevic5.500,00 RSD

Dragan Prelevic5.000,00 RSD

Petar Drca1.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Ivan Petrovic1.000,00 RSD

Tanja Trninic1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno50.000,00 RSD

Aleksandar Skoric5.000,00 RSD

Milan Vodjevic1.000,00 RSD

Jovana Tatic500,00 RSD

Dragan Markovic1.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Dragan Trifunovic1.000,00 RSD

Anonimno3.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno10.000,00 RSD

Jovana Ciric1.200,00 RSD

Anonimno5.210,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Rados Lazarevic2.366,00 RSD

Loncar Vladimir2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno3.000,00 RSD

Galjina Ognjanov2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno1.042,00 RSD

Mladen Vukanac5.000,00 RSD

Mladen Savatovic500,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Aleksandar Kovacevic1.000,00 RSD

ivan protic10.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Vita Latinovic2.000,00 RSD

Branimir Pajkovic2.000,00 RSD

Anonimno700,00 RSD

Anonimno2.366,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Srdjan Arsic1.000,00 RSD

Nikola Lukovic1.000,00 RSD

Vladimir Stankovic1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Bratislav Stojkovic1.000,00 RSD

Veljko Vladovic10.000,00 RSD

Miljan Radulovic5.000,00 RSD

Maja Odovic2.000,00 RSD

Zoran Dekic20.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Katarina Susic5.210,00 RSD

Mateja Milenkovic5.000,00 RSD

Natasa Pantic3.000,00 RSD

Draginja Kovacevic5.000,00 RSD

Stefan Nikolic1.000,00 RSD

Zarko Kovjanic521,00 RSD

Aleksandar Pavlovic2.084,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno2.366,00 RSD

Anonimno3.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Milan Smiljanic500,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

milena savic500,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Nenad Petrovic500,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Irena Fabri500,00 RSD

Vinko Velinov1.000,00 RSD

Nenad Beljin5.210,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno100.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno20.000,00 RSD

Mirjana Macura10.000,00 RSD

milos dakic1.000,00 RSD

Nemanja Radisic1.000,00 RSD

Zoran Vulicevic2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Marija obradovic2.366,00 RSD

Dejan Jankovic10.000,00 RSD

Goran Biocanin1.000,00 RSD

Anonimno10.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Sinisa Vukmir500,00 RSD

Vladimir Vasiljevic500,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

dejan pavlukovic500,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Zarko Kosta10.000,00 RSD

Budimir Milic3.000,00 RSD

Top Line Truck repair10.000,00 RSD

Slobodan Stankovic1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Branislav Bogojevic5.210,00 RSD

Dusan Kovacevic5.000,00 RSD

Ivana Markovic1.000,00 RSD

Szonja Basic Palkovic1.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno3.126,00 RSD

Dragana Stojanovic1.000,00 RSD

Aleksandar Sakac1.200,00 RSD

Bosko Grbic10.420,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno52.103,00 RSD

Aleksandra Jankovic1.000,00 RSD

Nada Stevanovic3.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Andreja Hamovic2.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Maja Pesic5.916,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Rade Lezaic1.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Tara Delari1.000,00 RSD

Akos Topolcanji2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Milos Smiljanic1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno550,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Vesna Kicovic1.000,00 RSD

stanko dimovic500,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Bratislav Stamenkovic500,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Barbora Hyclova1.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Patrik Hon3.289,00 RSD

Sanja Radovic1.000,00 RSD

Tamara Spaic1.000,00 RSD

Balsa Delibasic1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Milos Boskovic2.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Aleksandar Lalovic1.047,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Mile Varicak3.000,00 RSD

Stanko Pepic500,00 RSD

Predrag Simovic2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Oleg Slatina500,00 RSD

Nada Stevanovic1.000,00 RSD

Anonimno3.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Rencelj Matija1.183,00 RSD

Laura Pavlovic10.000,00 RSD

Nebojsa Posarac2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Nenad Dikic10.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Milos Mucok500,00 RSD

Stefan Tarana5.000,00 RSD

Uros obradovic1.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno3.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Bojana Juskovic3.000,00 RSD

Anonimno10.000,00 RSD

Milos Mileusnic2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Marko Ekmedzic1.000,00 RSD

Miljan Rajkovic1.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Maja Vujovic1.000,00 RSD

Anonimno3.000,00 RSD

Marko Skobalj1.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno10.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Aleksandar Jelic1.000,00 RSD

Petar Bukvic851,00 RSD

Sofija Soskic1.000,00 RSD

Milos Antic1.000,00 RSD

Sava Barisic Barisic1.000,00 RSD

Natasa Sarkic500,00 RSD

Nikola Mudrinski500,00 RSD

Biljana Radosavljevic1.000,00 RSD

Dusan Spasojevic2.000,00 RSD

Milica Marinkovic2.000,00 RSD

Danica Popovic1.000,00 RSD

Sabina Keric1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Bratislav Trajkovic2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno4.000,00 RSD

Anonimno10.407,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno5.917,00 RSD

Tijana Tomic1.000,00 RSD

Dragorad Maleshevich5.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno10.000,00 RSD

Anonimno2.058,00 RSD

Milan Maksimovic1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Dragana Gaga1.000,00 RSD

Petar Zelenovic10.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Aleksandar Krndija5.000,00 RSD

Anonimno1.775,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Vladimir Simovic1.000,00 RSD

Katarina Milicevic1.000,00 RSD

Dusko Veselinovic1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Stefan Jezdovic1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Veran Matic5.000,00 RSD

Aleksandar Vuckovic1.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

branka otasevic trbojevic3.000,00 RSD

Aleksandra Vesic3.000,00 RSD

Anonimno6.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Uplate na račun Slavko Ćuruvija fondacije 839.045,00 RSD

Marija Milosavljevic500,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno7.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Nemanja Djordjevic2.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno10.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Milica Aleksic500,00 RSD

Boban Arsenijevic3.000,00 RSD

Damjan Raicevic1.000,00 RSD

Anonimno3.000,00 RSD

Nevenka Medic3.000,00 RSD

Miroslav Popovic3.000,00 RSD

Anonimno1.183,00 RSD

Nebojsa Obradovic 3.000,00 RSD

Marko Galjak1.000,00 RSD

Vlasta Sikimic6.000,00 RSD

Marta Mihajlovic1.000,00 RSD

Anonimno3.000,00 RSD

Nenad K1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Milan Djordjevic1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Dragan Filipovic600,00 RSD

Dusan Vukicevic500,00 RSD

Sasa Popovic2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Goran Urosevic2.000,00 RSD

Dragan Vujanic591,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Dalibor Petrovic500,00 RSD

Anonimno3.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Milos Djajic1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Ranko Mosic1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

jasna isailovic1.000,00 RSD

Ivan Mentov3.000,00 RSD

Stefan Dvojakovic5.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno3.000,00 RSD

Jelena Jacimovic2.000,00 RSD

Anonimno3.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Ana Breberina1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Petar Petrovic1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Marko Zivkovic3.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Nikola Jovanovic2.000,00 RSD

Branislav Pavlovic1.000,00 RSD

Ognjen Knaus5.000,00 RSD

Anonimno2.366,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Tijana Z1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Rasko Tomasevic5.000,00 RSD

Milan Stokic1.040,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Ljiljana Boljanovic3.000,00 RSD

Nesa Kojic2.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno3.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Anonimno2.366,00 RSD

Svetomir Mijovic1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Tatjana Rajnis5.000,00 RSD

Anonimno5.000,00 RSD

Mima Kovacevic1.044,00 RSD

Anonimno2.088,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Visnja Roganovic2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno20.000,00 RSD

Anonimno2.342,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno4.176,00 RSD

Matija Bozanic1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Jovan Perovic2.000,00 RSD

Pilipovic Goran5.000,00 RSD

Milos Kostic4.176,00 RSD

Jaroslav Kobar500,00 RSD

Aleksandar Mircov5.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Tijana Nesic Ristic2.000,00 RSD

Milan Vukosavljevic1.000,00 RSD

Tanja Solomun1.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Ivan Stijepovic5.000,00 RSD

Nikola Kosanovic5.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno3.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Petar Vojinovic5.000,00 RSD

Sebastian Ludaic3.000,00 RSD

Dusan Vujovic5.220,00 RSD

Veljko Nikolic 2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Ivona Mih1.000,00 RSD

Sofija Todorovic3.000,00 RSD

Miroslav Mrkovic5.000,00 RSD

Vladan Stojanovic1.000,00 RSD

Anonimno3.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Milos Jankovic1.000,00 RSD

Nathan Koeshall2.000,00 RSD