VI STE VIŠE OD PUBLIKE: PRODUCIRAJTE NOVE PREDSTAVE REFLEKTOR TEATRA!


komentara

[UPDATE: 23. februar – Muškarčine]

U Beogradu je održan partnerski sastanak projekta LIBERTY, pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope,  u okviru koga je nastala i predstava „Ćao svima“. Podsećamo, ova predstava je delimično finansirana uspomoć donacija građana, u kampanji „Više od publike“. Naše koleginice iz organizacija ArtReach (Velika Britanija), Trafo House (Mađarska) i Swinging Europe (Danska) okupile su se u Beogradu, u organizaciji Reflektor teatra. Pored dogovora vezanih za gostovanje predstave „Ćao svima“ na međunarodnim festivalima, partneri na Liberty projektu imali su priliku da pogledaju predstavu „Muškarčine“, koja je odigrana uz prevod na engleski.

[UPDATE: 13. februar  2022. – Betmen Robin Beograd]

Treće izvođenje predstave „Betmen Robin Beograd“, napunilo je Dorćol Platz do poslednjeg mesta. Publika je sedela i na pomoćnim, naknadno ubačenim stolicama, a ekipa predstave, posebno se obradovala velikom broju koleginica i kolega.  S obzirom da je ovo bila najposećenija predstava Reflektor teatra, u poslednjih godinu dana – uvereni smo da je produkcija „Betmen Robin Beograd“ postigla veliki uspeh i izazvala interesovanje stručne, kao i šire publike.

[UPDATE: 7. februar  2022. – Ćao svima]

Predstava producirana u okviru kampanje „Više od publike“ , imala je svoju petu izvedbu, pred punim Dorćol Platzom. U publici su bili i aktivisti Budi muško kluba Beograd, a da izvođenje prođe bez i jednog tehničkog problema, pobrinuo se naš novi volonterski tim. Takođe, u publici je bio i selektorski tim festivala UPAD koji organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad. Nakon predstave, ekipa Reflektor teatra je obaveštena da smo uvršteni u selekciju ovog festivala. Vidimo se u Novom Sadu, u maju!

[UPDATE: 24. januar 2022. – Betmen Robin Beograd]

Na drugoj reprizi predstave „Betmen Robin Beograd“ Reflektor teatar je okupio novu generaciju svojih volonterki. Devetnaest devojaka, srednjoškolki i studentkinja, zainteresovanih da uče o pozorištu i kulturi, prošlo je dva kruga audicije za volonterski tim Reflektor teatra. Nakon uvodne, edukativne radionice, prvi put su se okupile da pomognu oko logističkih i organizacionih poslova, vezanih za izvođenje predstave „Betmen Robin Beograd“. Ponosni smo na činjenicu da naša zajednica raste i podmlađuje se. Milica, Lena, Kaća, Hana, Ina, tri Jane, Mina, Jelena, Lea, Maja, Marta, Milica, Jovana, Mina, Tamara, Vana i Angelina – od sada su deo naše pozorišne porodice. Dobrodošle, super-devojke!

[UPDATE 3. NOVEMBAR 2021. GODINE]

U okviru kampanje „Više od publike“, Reflektor teatar i Klub Dvorištance, 24. oktobra zajednički su organizovali događaj „Više od muzike“ – koncert pozorišnih songova iz predstava Reflektor teatra. Glumci i glumice, izveli su songove iz predstava „Muškarčine“, „Crvena“ i „Urednik“, a publika je pozvana da svojim donacijama podrži Reflektor teatar. Na ovaj način, sakupljeno je 6.000 dinara i Reflektor teatar se zahvaljuje svima koji su donirali svoj novac.[UPDATE 21. OKTOBAR 2021. GODINE]

21. septembra 2021. na sceni Reflektor teatra u Dorćol Platzu, odigrana je predstava „Muškarčine“ – prva i najdugovečnija produkcija Reflektor teatra, posvećena pitanjima rodne ravnopravnosti. Nakon aplauza, po završetku predstave, publika je obaveštena o kampanji „Vi ste više od publike“ i pozvana da priloži svoje donacije, za produkciju novih predstava. Na ovaj način, prikupljeno je 7.000 dinara. Ovom iznosu dodali smo iznos iz donatorske kutije od 1.330 dinara i ukupan iznos je 8.330 dinara. Zahvaljujemo se svima koji su donirali!Predstava „Ćao svima“ u režiji Vojkana Arsića, imala je svoja premijerna izvođenja 26. 27. i 28. septembra, na sceni Reflektor teatra, u Dorćol Platzu. Ovo je jedna od predstava koje se finansiraju kroz kampanju „Vi ste više od publike“ zbog čega je tim Reflektor teatra iskoristio priliku da se pre i posle predstave, zahvali svim dosadašnjim donatorima, ali i da pozove sve one kojima se predstava dopala, da dobrovoljnim prilozima, pomognu njenu produkciju. Za tri dana uzastopnih igranja, građani i građanke, podržali su predstavu „Ćao svima“ donacijama u ukupnoj vrednosti od 12.000 RSD. Zahvaljujemo se našim novim producentima!Umetnička ekipa Reflektor teatra u saradnji sa Udruženjem građana KUDES, pripremila je i izvela poetski performans „Izvini, Nušiću“,  u okviru događaja „Ustani Srbijo“, kojim su Novi optimizam i Građanske incicijative, obeležile 21. godišnjicu Petog oktobra. Udruženje građana KUDES  je za produkciju performansa i honorare autora izdvojilo 29.750 dinara. Autori su se odrekli honorara i Udruženje građana KUDES je novac namenjen honorarima preusmerilo na donaciju za kampanju „Vi ste više od publike!“ Pored performansa, u tribinskom delu programa, učestvovale su i članice Reflektor teatra. One su pozvale okupljene da se uključe u kampanju „Vi ste više od publike“, naglašavajući da Reflektor teatar okuplja mlade ljude, koji veruju u demoktratiju, slobodu i ljudska prava. Po završetku programa, posetioci događaja „Ustani Srbijo“, priložili su svoje donacije u ukupnoj vrednosti od 4.250 RSD.[UPDATE 6. SEPTEMBRAR 2021. GODINE]

Žurka povodom lansiranja crowdfunding kampanje Reflektor teatra pod nazivom „Više od publike“ održala se u sredu, 01. septembra 2021. godine u Dorćol Platz-u od 20h.Žurka je održana u cilju prikupljanja sredstava za tri premijere Reflektor teatra „Ćao svima“ Vojkana Arsića, „Robin Betmen BGD“ Jelene Bogavac i „Mrzim pozorište“ Minje Bogavac.Na žurci su nastupili Stefan Saveski i Nebojša Ilić, koji čine sastav „Funktechnik group“. Novac je prikupljen putem donatorske kutije, a skupljeno je 40.000 RSD.///

REFLEKTOR TEATAR je nezavisna, društveno angažovana pozorišna trupa, koja posluje u okviru omladinske organizacije Centar E8. Za devet godina zajedničkog rada, napravili smo sedam pozorišnih predstava, izvedenih više od 300 puta, u 13 država, 50 gradova i pred više od 100.000 gledalaca i gledateljki. Naš prostor za rad i izvođenje nalazi se u Dorćol Platzu, a za dosadašnje predstave dobili smo sedam pozorišnih nagrada i priznanja.U našim produkcijama redovno igra trideset petoro mladih glumaca i glumica, a stalno sarađujemo i sa velikim brojem pozorišnih autora i autorki odnosno umetnika iz oblasti dramaturgije, muzike, videa, scenografije, scenskog pokreta ili dizajna.

Od nedavno, u našem prostoru organizujemo i gostovanja drugih trupa sa nezavisne scene, u želji da sa resursima koje imamo podržimo naše kolege i koleginice.

Nijedna naša predstava nije finansirana iz javnih sredstava te se izdržavamo isključivo od prodaje karata, a produkcije naših novih predstava se finansiraju zahvaljujući donacijama pojedinaca, organizacija ili kompanija koje prepoznaju značaj našeg teatra i tema koje naše predstave pokreću.Ljudi koji nas prate i cene naš rad, uvek su bili naša najveća podrška i naši finansijeri.

Sada vas pozivamo da to budete i vi!

Nijedna donacija nije nam mala.

Nijedna nije prevelika.

Sigurni smo da znate kako je vreme u kom živimo neizvesno i kako je kriza izazvana pandemijom, ozbiljno ugrozila pozorišnu delatnost, u čijoj su osnovi javno okupljanje i umetnost bliskog kontakta.Uprkos svemu, trudili smo se da budemo sa svojom publikom, da nastavimo naše druženje i komunikaciju. Snimali smo emisije i web serijale, delili najrazličitije kulturne i umetničke sadržaje na mreži i trudili se da igramo onda kada je to bilo moguće, pod uslovima koji su određeni - uključujući predstave na otvorenom ili za publiku od petnaest ljudi.

Drugim rečima: složili smo se da radimo volonterski, verujući da smo svojoj publici potrebniji nego ikad. Sada ste vi potrebni nama!

Do kraja ove, kalendarske godine, pripremamo tri nove predstave.

“Ćao svima” u režiji Vojkana Arsića je produkcija koja predstavlja pionirski pokušaj pozorišne izvedbe koja uključuje nove medije, mobilne telefone, internet, društvene mreže i filmska izražajna sredstva koja se izvode uživo i bez montaže. Premijera predstave je zakazana za 8. 9. i 10. septembar 27. septembar a prva repriza biće održana narednog dana, 28. septembra. Za predstavu ,,Ćao svima” neophodno je 560.000 RSD kako bi se realizovala.

Takođe, radimo na predstavi “Betmen, Robin, Beograd” koju, po svojim romanima “Betmen nad Zvezdarom” i “Robin sa Krsta” režira Jelena Bogavac. Ova predstava govori o mladim ljudima u Beogradu, devedesetih i danas; o herojstvu u nemogućim uslovima i mladosti u večitoj tranziciji i krizi. Premijerno će biti izvedena krajem septembra, a za njenu realizaciju je neophodno 160.000 RSD.

Na kraju, pripremamo i performans “Mrzim pozorište” Minje Bogavac, u kom se govori o svim izazovima pred kojima su se našli pozorišni umetnici, u trenutku kada im je pandemija izvukla daske ispod nogu. Ovaj performans izlazi pred publiku u novembru. Performans ,,Mrzim pozorište” Reflektor teatar pravi zajedno sa svojim podržavateljima/kama, a deo novca, od 80.000 RSD će uložiti u produkciju predstave.

Od početka ove godine, u Reflektor teatru, vredno smo radili na prikupljanju sredstava za produkciju svih novih predstava, ali deo novca koji nam je potreban – i dalje nedostaje. Razlog je činjenica da od početka pandemije, nismo imali prihode dovoljne da omoguće naše redovno funkcionisanje i da smo opstali isključivo spremnosti naših članova i članica, da svoj rad, vreme, znanje i trud, ulože ne očekujući nikakvu naknadu.

Verujemo da istu spremnost prepoznajemo i kod vas, jer ste, za nas, uvek i bili više od publike: bili ste zajednica sa kojom delimo stavove, vrednosti i razmišljanja. Zato vas pozivamo da nam pomognete, kako bismo nastavili da pravimo naše hrabre predstave, da rastemo i otvaramo prostor za mlade umetnike i umetnice. Da bismo nastavili da se okupljamo i s vama delimo svoje utiske o društvu u kom živimo i ideje o tome kako da ga promenimo na bolje.Kampanju možete podržati online donacijom na Donacije.rs ili uplatom na tekući račun Centra E8. Za uplate na tekući račun:Pored ova dva načina, možete nas podržati davanjem priloga u kutiju za donacije, na svim našim predstavama i programima kao i širenjem informacije o kampanji preko svojih društvenih mreža i drugih kanala komunikacije.

Podjednako cenimo svaki vid podrške, a za donacije veće od 10.000 dinara, stičete pravo da se potpišete, kao građani ko-producenti u programima i na svim ostalim promo materijalima naših novih predstava

Potrebno nam je da budete budete više od publike! Da budete producenti i producentkinje naših novih predstava; građani i finansijeri kojima smo direktno odgovorni za svoje poslovanje i repertoar.

BUDŽET:

Predstava „Ćao svima“: 560.000 RSD 

Predstava „Betmen, Robin, Beograd“: 160.000 RSD

Performans „Mrzim pozorište“: 80.000 RSD 

UKUPNO: 800.000 RSD

[IZVEŠTAJ 25. JANUAR 2022. GODINE]

Zahvaljujući uspešno završenoj kampanji “Više od publike” u kojoj su građani i građanke, donirali svoj novac za tri nove predstave Reflektor teatra, pozvani smo da učestvujemo na Nacionalnoj konferenciji o filantropiji, u organizaciji Trag Fondacije. Predstavnica Reflektor teatra, dramaturškinja i rediteljka Milena Bogavac, govorila je na panelu posvećenom doniranju za kulturu i druge inicijative, koje nisu humanitarnog karaktera. Kampanja Reflektor teatra tako je prepoznata kao primer dobre prakse, a Milena Bogavac se – u ime našeg pozorišta, zahvalila svima koji su nas podržali u toku kampanje i najavila igranja predstava koje je finansirala publika.Početkom novembra, predstava „Ćao svima: Pravda za influensere“ imala je svoje reprizno izvođenje, pred punom salom na Dorćol Platzu. Publika je iskoristila priliku za interakciju sa glumcima, ali i među sobom, u viber grupi koja se pravi za svako izvođenje predstave. Na kraju predstave, ekipa Reflektor teatra uručila je zahvalnicu Vlatku Sekuloviću, jednom od najvećih donatora u okviru kampanje „Više od publike“.

Tokom decembra umetnici okupljeni oko Reflektor teatra, bili su u poseti Naniju Poljanecu i Grupi Kunsthauz iz Rogaške Slatine. Članovi ove grupe, bili su najveći donatori Reflektor teatra u kampanji „Više od publike“, pa je deo posete bio odvojen za svečanu dodelu zahvalnica i poklona koje smo im pripremili. To se dogodilo na sceni Centra za kulturu Rogaška Slatina, a zahvalicu je – u ime grupe Kunsthauz, primio umetnik i kustos Nani Poljanec. Ujedno, najavljen je nastavak saradnje Reflektor teatra i Kunsthauz familije, na narednim projektima u Beogradu i Sloveniji.Premijera predstave „Betmen Robin Beograd“ autorke i rediteljke Jelene Bogavac, premijerno je izvedena 15. januara, na sceni Reflektor teatra u Dorćol Platzu. Predstava je nastala po romanima „Betmen nad Zvezdarom” (1996) i „Robin sa Krsta” (2020), a igraju: Aleksa Bugarčić, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Predrag Vasić, Rastko Vujisić, Igor Marković, Pavle Grebenar i Anton Gerzina. Autorka scenskog pokreta je Aleksandra Veljković, autor video rada Igor Marković, a kostimograf Aleksandar Kovačević. U publici, popunjenoj do poslednjeg mesta, bili su i građani-producenti Reflektor teatra. Prilikom dolaska na predstavu, naši volonterski tim, donatorima je uručio zahvalnice. Predstava je ispraćena apaluzima i ovacijama, a po mišljenju naše publike – ovo je jedna od najzrelijih i najkompleksnijih predstava, na dosadašnjem repertoaru Reflektor teatra. Prvi prikaz predstave, napisala je Aleksandra Vukadin za portal Hoću u pozorište. Njen tekst o predstavi „Betmen Robin Beograd“, možete pročitati na ovom linku: https://hocupozoriste.rs/vesti/dve-generacije-herojstva-i-gresaka-na-istim-ulicama. Reprizna izvođenja, zakazana su za 24. januar i 13. februar 2022, na sceni Reflektor teatra u Dorćol Platzu.IZVEŠTAJ [8. APRIL 2022. GODINE]

Na drugoj reprizi predstave „Betmen Robin Beograd“ Reflektor teatar je okupio novu generaciju svojih volonterki. Devetnaest devojaka, srednjoškolki i studentkinja, zainteresovanih da uče o pozorištu i kulturi, prošlo je dva kruga audicije za volonterski tim Reflektor teatra. Nakon uvodne, edukativne radionice, prvi put su se okupile da pomognu oko logističkih i organizacionih poslova, vezanih za izvođenje predstave „Betmen Robin Beograd“. Ponosni smo na činjenicu da naša zajednica raste i podmlađuje se. Milica, Lena, Kaća, Hana, Ina, tri Jane, Mina, Jelena, Lea, Maja, Marta, Milica, Jovana, Mina, Tamara, Vana i Angelina – od sada su deo naše pozorišne porodice. Dobrodošle, super-devojke! Izvođenje predstava produciranih u okviru kampanje „Više od publike“, svaki put bi napunilo Dorćol Platz do poslednjeg mesta. U publici je bio i selektorski tim festivala UPAD koji organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad. Nakon jedne od predstava, ekipa Reflektor teatra je obaveštena da smo uvršteni u selekciju ovog festivala. Vidimo se u Novom Sadu, u maju!

Krajem februara, u Beogradu je održan partnerski sastanak projekta LIBERTY, pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope,  u okviru koga je nastala i predstava „Ćao svima“. Podsećamo, ova predstava je delimično finansirana uspomoć donacija građana, u kampanji „Više od publike“. Naše koleginice iz organizacija ArtReach (Velika Britanija), Trafo House (Mađarska) i Swinging Europe (Danska) okupile su se u Beogradu, u organizaciji Reflektor teatra. Pored dogovora vezanih za gostovanje predstave „Ćao svima“ na međunarodnim festivalima, partneri na Liberty projektu imali su priliku da pogledaju predstavu „Muškarčine“, koja je odigrana uz prevod na engleski.

Treća predstava za koju su sredstva prikupljena u okviru kampanje „Više od publike“ imala je „internu premijeru“, 21. marta, od 18 časova, na Sceni Reflektor teatra. Sva publika, bila je VIŠE OD PUBLIKE, jer su na izvođenje bili pozvani isključivo donatori kampanje i članovi Reflektor teatra. Šira publika, moći će da pogleda predstavu u junu, kada se ekipa predstave vrati sa umetničkog boravka u nezavisnom art habu „Radar“ iz Sofije, gde će predstava imati i svoju svetsku premijeru. Projekat „Mrzim pozorište“ odabran je na međunarodnom konkursu nezavisnog art-haba „Radar“, koji su time postali koproducenti predstave. Milena Bogavac (autorka) i Jugoslav Hadžić (kompozitor) provešće mesec dana u Sofiji, u periodu intenzivnih proba i radionica sa lokalnim umetnicima, nakon čega finalnu verziju predstave treba da izvedu na Festivalu New Dramaturgy. Nakon ovog izvođenja, očekuju nas redovna igranja u Beogradu, na repertoaru Reflektor teatra.

Sva sredstva prikupljena u toku kampanje, uložili smo planski, u različite troškove vezane za produkciju tri nove predstave. Jedan deo sredstava, uložili smo u simbolične honorare umetnicima, dok je veći deo utrošen na iznajmiljavanje scenske tehnike; izradu scenografija, kostima i kupovinu rekvizite. Zarad potpune transparentnosti rada, svim donatorima i donatorkama u kampanji, prosledićemo na uvid, finansijski izveštaj. Takođe, važno je napomenuti, da smo nakon kampanje napravili mejl listu naših donatora i da smo sa većinom u redovnom kontaktu. Pozivamo ih na predstave i sva događanja u našoj zajednici, šaljemo im Newsletters i različita obaveštenja... a na mejlove, u kojima smo slali digitalne zahvalnice, dobili smo i nekoliko vrlo emotivnih i prijateljskih odgovora.

Hvala svima koji su nas podržali!

VI STE VIŠE OD PUBLIKE: PRODUCIRAJTE NOVE PREDSTAVE REFLEKTOR TEATRA!


komentara

649.530,00 RSD

donirano od 74 donatora za 74 dana

To je 81% od cilja od 800.000 RSD

 još
0
dana

Do cilja je potrebno prikupiti još 150.470 RSD

Uspešno završen 19.08.2021 - 02.11.2021 (74 dana)

[UPDATE: 23. februar – Muškarčine] U Beogradu je održan partnerski sastanak projekta LIBERTY, pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope,  u okviru koga je nastala i predstava „Ćao svima“. Podsećamo, ova predstava je delimično finansirana uspomoć donacija građana, u kampanji „Više od publike“. […]

Opis projekta

[UPDATE: 23. februar – Muškarčine]

U Beogradu je održan partnerski sastanak projekta LIBERTY, pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope,  u okviru koga je nastala i predstava „Ćao svima“. Podsećamo, ova predstava je delimično finansirana uspomoć donacija građana, u kampanji „Više od publike“. Naše koleginice iz organizacija ArtReach (Velika Britanija), Trafo House (Mađarska) i Swinging Europe (Danska) okupile su se u Beogradu, u organizaciji Reflektor teatra. Pored dogovora vezanih za gostovanje predstave „Ćao svima“ na međunarodnim festivalima, partneri na Liberty projektu imali su priliku da pogledaju predstavu „Muškarčine“, koja je odigrana uz prevod na engleski.

[UPDATE: 13. februar  2022. – Betmen Robin Beograd]

Treće izvođenje predstave „Betmen Robin Beograd“, napunilo je Dorćol Platz do poslednjeg mesta. Publika je sedela i na pomoćnim, naknadno ubačenim stolicama, a ekipa predstave, posebno se obradovala velikom broju koleginica i kolega.  S obzirom da je ovo bila najposećenija predstava Reflektor teatra, u poslednjih godinu dana – uvereni smo da je produkcija „Betmen Robin Beograd“ postigla veliki uspeh i izazvala interesovanje stručne, kao i šire publike.

[UPDATE: 7. februar  2022. – Ćao svima]

Predstava producirana u okviru kampanje „Više od publike“ , imala je svoju petu izvedbu, pred punim Dorćol Platzom. U publici su bili i aktivisti Budi muško kluba Beograd, a da izvođenje prođe bez i jednog tehničkog problema, pobrinuo se naš novi volonterski tim. Takođe, u publici je bio i selektorski tim festivala UPAD koji organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad. Nakon predstave, ekipa Reflektor teatra je obaveštena da smo uvršteni u selekciju ovog festivala. Vidimo se u Novom Sadu, u maju!

[UPDATE: 24. januar 2022. – Betmen Robin Beograd]

Na drugoj reprizi predstave „Betmen Robin Beograd“ Reflektor teatar je okupio novu generaciju svojih volonterki. Devetnaest devojaka, srednjoškolki i studentkinja, zainteresovanih da uče o pozorištu i kulturi, prošlo je dva kruga audicije za volonterski tim Reflektor teatra. Nakon uvodne, edukativne radionice, prvi put su se okupile da pomognu oko logističkih i organizacionih poslova, vezanih za izvođenje predstave „Betmen Robin Beograd“. Ponosni smo na činjenicu da naša zajednica raste i podmlađuje se. Milica, Lena, Kaća, Hana, Ina, tri Jane, Mina, Jelena, Lea, Maja, Marta, Milica, Jovana, Mina, Tamara, Vana i Angelina – od sada su deo naše pozorišne porodice. Dobrodošle, super-devojke!

[UPDATE 3. NOVEMBAR 2021. GODINE]

U okviru kampanje „Više od publike“, Reflektor teatar i Klub Dvorištance, 24. oktobra zajednički su organizovali događaj „Više od muzike“ – koncert pozorišnih songova iz predstava Reflektor teatra. Glumci i glumice, izveli su songove iz predstava „Muškarčine“, „Crvena“ i „Urednik“, a publika je pozvana da svojim donacijama podrži Reflektor teatar. Na ovaj način, sakupljeno je 6.000 dinara i Reflektor teatar se zahvaljuje svima koji su donirali svoj novac.[UPDATE 21. OKTOBAR 2021. GODINE]

21. septembra 2021. na sceni Reflektor teatra u Dorćol Platzu, odigrana je predstava „Muškarčine“ – prva i najdugovečnija produkcija Reflektor teatra, posvećena pitanjima rodne ravnopravnosti. Nakon aplauza, po završetku predstave, publika je obaveštena o kampanji „Vi ste više od publike“ i pozvana da priloži svoje donacije, za produkciju novih predstava. Na ovaj način, prikupljeno je 7.000 dinara. Ovom iznosu dodali smo iznos iz donatorske kutije od 1.330 dinara i ukupan iznos je 8.330 dinara. Zahvaljujemo se svima koji su donirali!Predstava „Ćao svima“ u režiji Vojkana Arsića, imala je svoja premijerna izvođenja 26. 27. i 28. septembra, na sceni Reflektor teatra, u Dorćol Platzu. Ovo je jedna od predstava koje se finansiraju kroz kampanju „Vi ste više od publike“ zbog čega je tim Reflektor teatra iskoristio priliku da se pre i posle predstave, zahvali svim dosadašnjim donatorima, ali i da pozove sve one kojima se predstava dopala, da dobrovoljnim prilozima, pomognu njenu produkciju. Za tri dana uzastopnih igranja, građani i građanke, podržali su predstavu „Ćao svima“ donacijama u ukupnoj vrednosti od 12.000 RSD. Zahvaljujemo se našim novim producentima!Umetnička ekipa Reflektor teatra u saradnji sa Udruženjem građana KUDES, pripremila je i izvela poetski performans „Izvini, Nušiću“,  u okviru događaja „Ustani Srbijo“, kojim su Novi optimizam i Građanske incicijative, obeležile 21. godišnjicu Petog oktobra. Udruženje građana KUDES  je za produkciju performansa i honorare autora izdvojilo 29.750 dinara. Autori su se odrekli honorara i Udruženje građana KUDES je novac namenjen honorarima preusmerilo na donaciju za kampanju „Vi ste više od publike!“ Pored performansa, u tribinskom delu programa, učestvovale su i članice Reflektor teatra. One su pozvale okupljene da se uključe u kampanju „Vi ste više od publike“, naglašavajući da Reflektor teatar okuplja mlade ljude, koji veruju u demoktratiju, slobodu i ljudska prava. Po završetku programa, posetioci događaja „Ustani Srbijo“, priložili su svoje donacije u ukupnoj vrednosti od 4.250 RSD.[UPDATE 6. SEPTEMBRAR 2021. GODINE]

Žurka povodom lansiranja crowdfunding kampanje Reflektor teatra pod nazivom „Više od publike“ održala se u sredu, 01. septembra 2021. godine u Dorćol Platz-u od 20h.Žurka je održana u cilju prikupljanja sredstava za tri premijere Reflektor teatra „Ćao svima“ Vojkana Arsića, „Robin Betmen BGD“ Jelene Bogavac i „Mrzim pozorište“ Minje Bogavac.Na žurci su nastupili Stefan Saveski i Nebojša Ilić, koji čine sastav „Funktechnik group“. Novac je prikupljen putem donatorske kutije, a skupljeno je 40.000 RSD.///

REFLEKTOR TEATAR je nezavisna, društveno angažovana pozorišna trupa, koja posluje u okviru omladinske organizacije Centar E8. Za devet godina zajedničkog rada, napravili smo sedam pozorišnih predstava, izvedenih više od 300 puta, u 13 država, 50 gradova i pred više od 100.000 gledalaca i gledateljki. Naš prostor za rad i izvođenje nalazi se u Dorćol Platzu, a za dosadašnje predstave dobili smo sedam pozorišnih nagrada i priznanja.U našim produkcijama redovno igra trideset petoro mladih glumaca i glumica, a stalno sarađujemo i sa velikim brojem pozorišnih autora i autorki odnosno umetnika iz oblasti dramaturgije, muzike, videa, scenografije, scenskog pokreta ili dizajna.

Od nedavno, u našem prostoru organizujemo i gostovanja drugih trupa sa nezavisne scene, u želji da sa resursima koje imamo podržimo naše kolege i koleginice.

Nijedna naša predstava nije finansirana iz javnih sredstava te se izdržavamo isključivo od prodaje karata, a produkcije naših novih predstava se finansiraju zahvaljujući donacijama pojedinaca, organizacija ili kompanija koje prepoznaju značaj našeg teatra i tema koje naše predstave pokreću.Ljudi koji nas prate i cene naš rad, uvek su bili naša najveća podrška i naši finansijeri.

Sada vas pozivamo da to budete i vi!

Nijedna donacija nije nam mala.

Nijedna nije prevelika.

Sigurni smo da znate kako je vreme u kom živimo neizvesno i kako je kriza izazvana pandemijom, ozbiljno ugrozila pozorišnu delatnost, u čijoj su osnovi javno okupljanje i umetnost bliskog kontakta.Uprkos svemu, trudili smo se da budemo sa svojom publikom, da nastavimo naše druženje i komunikaciju. Snimali smo emisije i web serijale, delili najrazličitije kulturne i umetničke sadržaje na mreži i trudili se da igramo onda kada je to bilo moguće, pod uslovima koji su određeni - uključujući predstave na otvorenom ili za publiku od petnaest ljudi.

Drugim rečima: složili smo se da radimo volonterski, verujući da smo svojoj publici potrebniji nego ikad. Sada ste vi potrebni nama!

Do kraja ove, kalendarske godine, pripremamo tri nove predstave.

“Ćao svima” u režiji Vojkana Arsića je produkcija koja predstavlja pionirski pokušaj pozorišne izvedbe koja uključuje nove medije, mobilne telefone, internet, društvene mreže i filmska izražajna sredstva koja se izvode uživo i bez montaže. Premijera predstave je zakazana za 8. 9. i 10. septembar 27. septembar a prva repriza biće održana narednog dana, 28. septembra. Za predstavu ,,Ćao svima” neophodno je 560.000 RSD kako bi se realizovala.

Takođe, radimo na predstavi “Betmen, Robin, Beograd” koju, po svojim romanima “Betmen nad Zvezdarom” i “Robin sa Krsta” režira Jelena Bogavac. Ova predstava govori o mladim ljudima u Beogradu, devedesetih i danas; o herojstvu u nemogućim uslovima i mladosti u večitoj tranziciji i krizi. Premijerno će biti izvedena krajem septembra, a za njenu realizaciju je neophodno 160.000 RSD.

Na kraju, pripremamo i performans “Mrzim pozorište” Minje Bogavac, u kom se govori o svim izazovima pred kojima su se našli pozorišni umetnici, u trenutku kada im je pandemija izvukla daske ispod nogu. Ovaj performans izlazi pred publiku u novembru. Performans ,,Mrzim pozorište” Reflektor teatar pravi zajedno sa svojim podržavateljima/kama, a deo novca, od 80.000 RSD će uložiti u produkciju predstave.

Od početka ove godine, u Reflektor teatru, vredno smo radili na prikupljanju sredstava za produkciju svih novih predstava, ali deo novca koji nam je potreban – i dalje nedostaje. Razlog je činjenica da od početka pandemije, nismo imali prihode dovoljne da omoguće naše redovno funkcionisanje i da smo opstali isključivo spremnosti naših članova i članica, da svoj rad, vreme, znanje i trud, ulože ne očekujući nikakvu naknadu.

Verujemo da istu spremnost prepoznajemo i kod vas, jer ste, za nas, uvek i bili više od publike: bili ste zajednica sa kojom delimo stavove, vrednosti i razmišljanja. Zato vas pozivamo da nam pomognete, kako bismo nastavili da pravimo naše hrabre predstave, da rastemo i otvaramo prostor za mlade umetnike i umetnice. Da bismo nastavili da se okupljamo i s vama delimo svoje utiske o društvu u kom živimo i ideje o tome kako da ga promenimo na bolje.Kampanju možete podržati online donacijom na Donacije.rs ili uplatom na tekući račun Centra E8. Za uplate na tekući račun:Pored ova dva načina, možete nas podržati davanjem priloga u kutiju za donacije, na svim našim predstavama i programima kao i širenjem informacije o kampanji preko svojih društvenih mreža i drugih kanala komunikacije.

Podjednako cenimo svaki vid podrške, a za donacije veće od 10.000 dinara, stičete pravo da se potpišete, kao građani ko-producenti u programima i na svim ostalim promo materijalima naših novih predstava

Potrebno nam je da budete budete više od publike! Da budete producenti i producentkinje naših novih predstava; građani i finansijeri kojima smo direktno odgovorni za svoje poslovanje i repertoar.

BUDŽET:

Predstava „Ćao svima“: 560.000 RSD 

Predstava „Betmen, Robin, Beograd“: 160.000 RSD

Performans „Mrzim pozorište“: 80.000 RSD 

UKUPNO: 800.000 RSD

[IZVEŠTAJ 25. JANUAR 2022. GODINE]

Zahvaljujući uspešno završenoj kampanji “Više od publike” u kojoj su građani i građanke, donirali svoj novac za tri nove predstave Reflektor teatra, pozvani smo da učestvujemo na Nacionalnoj konferenciji o filantropiji, u organizaciji Trag Fondacije. Predstavnica Reflektor teatra, dramaturškinja i rediteljka Milena Bogavac, govorila je na panelu posvećenom doniranju za kulturu i druge inicijative, koje nisu humanitarnog karaktera. Kampanja Reflektor teatra tako je prepoznata kao primer dobre prakse, a Milena Bogavac se – u ime našeg pozorišta, zahvalila svima koji su nas podržali u toku kampanje i najavila igranja predstava koje je finansirala publika.Početkom novembra, predstava „Ćao svima: Pravda za influensere“ imala je svoje reprizno izvođenje, pred punom salom na Dorćol Platzu. Publika je iskoristila priliku za interakciju sa glumcima, ali i među sobom, u viber grupi koja se pravi za svako izvođenje predstave. Na kraju predstave, ekipa Reflektor teatra uručila je zahvalnicu Vlatku Sekuloviću, jednom od najvećih donatora u okviru kampanje „Više od publike“.

Tokom decembra umetnici okupljeni oko Reflektor teatra, bili su u poseti Naniju Poljanecu i Grupi Kunsthauz iz Rogaške Slatine. Članovi ove grupe, bili su najveći donatori Reflektor teatra u kampanji „Više od publike“, pa je deo posete bio odvojen za svečanu dodelu zahvalnica i poklona koje smo im pripremili. To se dogodilo na sceni Centra za kulturu Rogaška Slatina, a zahvalicu je – u ime grupe Kunsthauz, primio umetnik i kustos Nani Poljanec. Ujedno, najavljen je nastavak saradnje Reflektor teatra i Kunsthauz familije, na narednim projektima u Beogradu i Sloveniji.Premijera predstave „Betmen Robin Beograd“ autorke i rediteljke Jelene Bogavac, premijerno je izvedena 15. januara, na sceni Reflektor teatra u Dorćol Platzu. Predstava je nastala po romanima „Betmen nad Zvezdarom” (1996) i „Robin sa Krsta” (2020), a igraju: Aleksa Bugarčić, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Predrag Vasić, Rastko Vujisić, Igor Marković, Pavle Grebenar i Anton Gerzina. Autorka scenskog pokreta je Aleksandra Veljković, autor video rada Igor Marković, a kostimograf Aleksandar Kovačević. U publici, popunjenoj do poslednjeg mesta, bili su i građani-producenti Reflektor teatra. Prilikom dolaska na predstavu, naši volonterski tim, donatorima je uručio zahvalnice. Predstava je ispraćena apaluzima i ovacijama, a po mišljenju naše publike – ovo je jedna od najzrelijih i najkompleksnijih predstava, na dosadašnjem repertoaru Reflektor teatra. Prvi prikaz predstave, napisala je Aleksandra Vukadin za portal Hoću u pozorište. Njen tekst o predstavi „Betmen Robin Beograd“, možete pročitati na ovom linku: https://hocupozoriste.rs/vesti/dve-generacije-herojstva-i-gresaka-na-istim-ulicama. Reprizna izvođenja, zakazana su za 24. januar i 13. februar 2022, na sceni Reflektor teatra u Dorćol Platzu.IZVEŠTAJ [8. APRIL 2022. GODINE]

Na drugoj reprizi predstave „Betmen Robin Beograd“ Reflektor teatar je okupio novu generaciju svojih volonterki. Devetnaest devojaka, srednjoškolki i studentkinja, zainteresovanih da uče o pozorištu i kulturi, prošlo je dva kruga audicije za volonterski tim Reflektor teatra. Nakon uvodne, edukativne radionice, prvi put su se okupile da pomognu oko logističkih i organizacionih poslova, vezanih za izvođenje predstave „Betmen Robin Beograd“. Ponosni smo na činjenicu da naša zajednica raste i podmlađuje se. Milica, Lena, Kaća, Hana, Ina, tri Jane, Mina, Jelena, Lea, Maja, Marta, Milica, Jovana, Mina, Tamara, Vana i Angelina – od sada su deo naše pozorišne porodice. Dobrodošle, super-devojke! Izvođenje predstava produciranih u okviru kampanje „Više od publike“, svaki put bi napunilo Dorćol Platz do poslednjeg mesta. U publici je bio i selektorski tim festivala UPAD koji organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad. Nakon jedne od predstava, ekipa Reflektor teatra je obaveštena da smo uvršteni u selekciju ovog festivala. Vidimo se u Novom Sadu, u maju!

Krajem februara, u Beogradu je održan partnerski sastanak projekta LIBERTY, pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope,  u okviru koga je nastala i predstava „Ćao svima“. Podsećamo, ova predstava je delimično finansirana uspomoć donacija građana, u kampanji „Više od publike“. Naše koleginice iz organizacija ArtReach (Velika Britanija), Trafo House (Mađarska) i Swinging Europe (Danska) okupile su se u Beogradu, u organizaciji Reflektor teatra. Pored dogovora vezanih za gostovanje predstave „Ćao svima“ na međunarodnim festivalima, partneri na Liberty projektu imali su priliku da pogledaju predstavu „Muškarčine“, koja je odigrana uz prevod na engleski.

Treća predstava za koju su sredstva prikupljena u okviru kampanje „Više od publike“ imala je „internu premijeru“, 21. marta, od 18 časova, na Sceni Reflektor teatra. Sva publika, bila je VIŠE OD PUBLIKE, jer su na izvođenje bili pozvani isključivo donatori kampanje i članovi Reflektor teatra. Šira publika, moći će da pogleda predstavu u junu, kada se ekipa predstave vrati sa umetničkog boravka u nezavisnom art habu „Radar“ iz Sofije, gde će predstava imati i svoju svetsku premijeru. Projekat „Mrzim pozorište“ odabran je na međunarodnom konkursu nezavisnog art-haba „Radar“, koji su time postali koproducenti predstave. Milena Bogavac (autorka) i Jugoslav Hadžić (kompozitor) provešće mesec dana u Sofiji, u periodu intenzivnih proba i radionica sa lokalnim umetnicima, nakon čega finalnu verziju predstave treba da izvedu na Festivalu New Dramaturgy. Nakon ovog izvođenja, očekuju nas redovna igranja u Beogradu, na repertoaru Reflektor teatra.

Sva sredstva prikupljena u toku kampanje, uložili smo planski, u različite troškove vezane za produkciju tri nove predstave. Jedan deo sredstava, uložili smo u simbolične honorare umetnicima, dok je veći deo utrošen na iznajmiljavanje scenske tehnike; izradu scenografija, kostima i kupovinu rekvizite. Zarad potpune transparentnosti rada, svim donatorima i donatorkama u kampanji, prosledićemo na uvid, finansijski izveštaj. Takođe, važno je napomenuti, da smo nakon kampanje napravili mejl listu naših donatora i da smo sa većinom u redovnom kontaktu. Pozivamo ih na predstave i sva događanja u našoj zajednici, šaljemo im Newsletters i različita obaveštenja... a na mejlove, u kojima smo slali digitalne zahvalnice, dobili smo i nekoliko vrlo emotivnih i prijateljskih odgovora.

Hvala svima koji su nas podržali!

podeli prati

Nosilac projekta

Organizacija:  Centar E8 Website:  http://e8.org.rs/ Kontakt:  marko@reflektorteatar.rs

Centar E8 je omladinska organizacija koja je usmerena na rad sa mladim ljudima širom Srbije, odnosno organizacija mladih za mlade. U okviru rada Centra E8, oformila se nezavisna pozorišna produkcija Reflektor teatar, koja sa radom počinje 2017. godine. U toku rada Reflektor teatra nastalo je 8 predstava, sa više od 300 izvođenja, u 13 država sa 7 pozorišnih nagrada i priznanja. Reflektor teatar povezuje omladinu, mlade profesionalce i iskusne pozorišne autore/ke, u radu na predstavama koje analiziraju najvažnije društvene probleme i teme.

Donacija građana na događaju 4.250,00 RSD

Donacija građana na događaju 6.000,00 RSD

Donacija građana na događaju 8.330,00 RSD

KUDES NUSICIJADA Donacija autora 29.750,00 RSD

Aleksandar Pasalic22.700,00 RSD

Ivana Crnja27.000,00 RSD

Mihailo Solajic1.000,00 RSD

Anonimno527,00 RSD

Anonimno1.247,00 RSD

Donacije gradjana na dogadjaju 12.000,00 RSD

Nani Poljanec5.800,00 RSD

Tara Senicic1.000,00 RSD

Miodrag Pavisic1.000,00 RSD

Sekulovic CPA 50.000,00 RSD

JELENA KNEZEVIC5.000,00 RSD

Nani i KH family Poljanec25.860,00 RSD

Marko Prljevic2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Petar Toncev300,00 RSD

Jelena Stevanovic1.800,00 RSD

Jovana Andjelovic1.000,00 RSD

Milica Miskovic3.000,00 RSD

Tanja Ignjatovic1.500,00 RSD

Ana Aksentijevic2.000,00 RSD

Bojana Stojkovic2.000,00 RSD

Petar Kuzmanovic1.000,00 RSD

Aleksandar Kuzmanovic 3.000,00 RSD

Zorana Antonijevic2.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Ljubica Djordjevic1.000,00 RSD

Patrik Lazic2.000,00 RSD

Nani plus KH family Poljanec71.711,00 RSD

Jovana Karaulic5.000,00 RSD

Donacije gradjana na dogadjaju 40.000,00 RSD

Nemanja Stankovic 15.500,00 RSD

Dragana Djokic 1.500,00 RSD

Vesna Ristovic 520,00 RSD

Danilo Djokovic 3.000,00 RSD

Valentina Perisic2.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Sasa Noveski11.756,00 RSD

Slobodan Petric1.000,00 RSD

Vladimir Jovanovic1.000,00 RSD

Anonimno3.526,00 RSD

Bane Simeon2.000,00 RSD

Dejan Ulaga1.175,00 RSD

Slobodan Zunic1.000,00 RSD

Janez Pelko2.351,00 RSD

Anonimno3.427,00 RSD

Anonimno3.000,00 RSD

Anonimno500,00 RSD

Anonimno40.000,00 RSD

Nebojsa Barackov2.000,00 RSD

Katarina Jovanovic2.000,00 RSD

Tara Senicic1.000,00 RSD

Stefanie Steiner2.000,00 RSD

Anonimno50.000,00 RSD

Anonimno50.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Stefan Vukcevic1.500,00 RSD

Nikola Cvetkovic1.000,00 RSD

Anonimno59.000,00 RSD

Ivana Spasic10.000,00 RSD

Andrea Sipka3.000,00 RSD

Anonimno9.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Sasa Noveski5.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD

Anonimno2.000,00 RSD

Aleksandra Albijanic2.000,00 RSD

Sanja Fuzinato Sovran3.000,00 RSD

Daca Jovic3.000,00 RSD

Luka Kokovic1.000,00 RSD

Anonimno1.000,00 RSD